Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Agriculturii e îngrijorat din cauza caniculei: 'Porumbul şi floarea soarelui sunt afectate' - VIDEO

stiripesurse.ro
maize porumb

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, miercuri, că peste 200.000 de hectare de porumb şi floarea soarelui sunt afectate din cauza secetei, menţionând că nu există probleme în zonele irigate.

"În privinţa, însă, a culturilor la care vremea creează probleme, porumbul şi floarea soarelui, ele sunt afectate. Echipele de control care sunt stabilite prin ordinul prefectului sunt la faţa locului, determină în fiecare zonă în parte care este gradul de afectare, care sunt pierderile, întocmesc documentele cuvenite, stabilite prin Hotărârea de Guvern 557 şi prin ordinul comun stabilit de cei doi miniştri, respectiv ministrul Agriculturii şi ministrul de Interne, şi comunică, transmit operativ la Ministerul Agriculturii situaţia centralizatoare.

Ne aflăm acum la o cifră de peste 200 de mii hectare (n. r.: 8.892.223 hectare e suprafața totală cultivată în România, iar cele 200 de mii reprezintă 2,25%) care ar fi afectate în diferite grade, diferite grade înseamnă atât compromitere totală, cât şi afectări în procent de 30-40-50 la sută. Nu sunt probleme şi nu vor fi probleme în zonele acestea irigate, deşi în partea de sud a ţării avem staţii de pompare în afara posibilităţii de a aspira apa datorită nivelului scăzut al Dunării.

În colaborare cu Mediul, am stabilit un mod de lucru punctual, cu alte cuvinte, avertizarea care se dă pe o anumită porţiune a Dunării ea să fie interpretată concret, la faţa locului, în aşa fel încât să nu punem o restricţie care ar afecta continuitatea sau continuarea activităţii de irigare. Prin înţelegerea celor două ministere, punerea de acord înseamnă că, astăzi, deşi avem nivele scăzute în ultima parte a Dunării, a cursului Dunării, totuşi nivelele de la faţa locului ne asigură capacitatea de aspirare şi nivelul de exploatare. Acolo deci funcţionează sistemele de irigaţii.

În perimetrul irigat, culturile nu sunt afectate. Sigur, sunt stresuri hidrice şi vor fi tot timpul, pentru că sunt pierderi tehnologice. Noi ştim foarte bine că într-un an bun de lucru şi în condiţii normale de temperatură şi factori climatici în general, pierderile tehnologice pot ajunge până la 10%. Nu este cazul în perimetrele irigabile, referindu-mă la pierderi de recolte, la principalele culturi din planul de cultură al judeţelor respective, înţelegând aici în mod deosebit prăşitoarele”, a declarat ministrul Agriculturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.