Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării condamnă cu tărie atacurile Rusiei de la Dunăre: 'Este inacceptabil' /Întâlnire cu omologul ucrainean

Foto antena3.ro
drona explozie dunare granita romania ucraina

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a condamnat cu fermitate, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, desfăşurată la Ramstein, atacurile Federaţiei Ruse împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. De asemenea, la întâlnirea cu omologul ucrainean, Rustem Umerov, a reiterat solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi sprijinul multidimensional acordat de România Kievului încă de la începutul războiului de agresiune, informează MApN.

”Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, însoţit de şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, a participat marţi, 19 septembrie, în Baza Aeriană Ramstein, Germania, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG), prezidată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin. La Reuniunea UDCG au participat delegaţii ministeriale din peste 50 de ţări NATO şi partenere. Oficialul român a reiterat solidaritatea deplină a României cu poporul ucrainean, evidenţiind sprijinul multidimensional oferit de România prin facilitarea transportului grânelor, operaţionalizarea Centrului de instruire F-16 pentru piloţii români, aliaţi şi ucraineni, participarea României la misiunea INTERFLEX, desfăşurată pe teritoriul Marii Britanii şi la EUMAM, sub coordonarea Uniunii Europene”, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

Ministrul Tîlvăr a condamnat cu fermitate atacurile Federaţiei Ruse împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre – Reni, Ismail şi Chilia, precizează MApN.

„Federaţia Rusă trebuie să înţeleagă că atacarea cu precădere a ţintelor civile este inacceptabilă în lumea civilizată, care se bazează nu doar pe reguli şi norme, dar şi pe valori şi respect pentru drepturile omului", a subliniat demnitarul român.

Totodată, pe timpul reuniunii a fost subliniată necesitatea unităţii şi a unui angajament susţinut al comunităţii internaţionale în sprijinul Ucrainei inclusiv în procesul de reconstrucţie post-conflict.

În marja reuniunii, ministrul Apărării Naţionale a avut o întrevedere bilaterală cu omologul  ucrainean, Rustem Umerov.

Ministrul român al apărării naţionale a reiterat solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi sprijinul multidimensional acordat de România Kievului încă de la începutul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.

Oficialul român şi-a exprimat convingerea că toate aceste activităţi – aşa cum este formatul Grupului de Contact pentru Ucraina, contactele bilaterale la nivel înalt, precum şi variatele formate pe tema securităţii în regiunea Mării Negre – reprezintă elemente solide în mobilizarea sprijinului comunităţii internaţionale pentru Ucraina.

Cei doi miniştri au convenit asupra necesităţii menţinerii unui dialog constant la nivel ministerial, la nivelul celor două instituţii, pentru stabilirea de noi oportunităţi de cooperare.

Iniţiativa Grupului de contact pentru Ucraina, ajunsă la a 15-a reuniune, a fost lansată în aprilie 2022 de către secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi reuneşte miniştri ai apărării şi înalţi oficiali militari din peste 50 de ţări, care analizează evoluţia crizei de securitate din Ucraina şi modalităţile de continuare a coordonării strânse la nivelul comunităţii internaţionale în vederea sprijinirii poporului ucrainean cu mijloacele necesare apărării suveranităţii sale teritoriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.