DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministrul Apărării, de Ziua Armatei Române: Un moment când privim către viitorul instituției militare

Inquam Photos / George Calin
armata romana

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, spune că Ziua Armatei Române este un prilej de aducere aminte a sacrificiilor făcute de militari, dar și un moment „când privim spre viitorul instituției militare”.

„Ziua Armatei României este, pentru noi, un prilej de aducere aminte a sacrificiului românilor pentru păstrarea ființei naționale, a independenței și integrității țării noastre. Este, de asemenea, un prilej de bilanț al activității militarilor noștri și, totodată, un moment când privim către viitorul instituției militare”, se arată în mesajul transmis de Nicolae Ciucă militarilor români.

El spune că în cel de-Al Doilea Război Mondial, militarii români au luptat cu vitejie pentru eliberarea teritoriului național, ziua de 25 Octombrie 1944 devenind un simbol al eliberării de sub ocupația străină a orașului Carei și a întregii Țări.

Conform ministrului, chiar dacă măsurile de protecție sanitară nu permit desfășurarea activităților care s-ar fi cuvenit pentru cinstirea eroilor neamului, „gândul nostru va fi la ei, la cei nu au cedat și s-au jertfit pentru recăpătarea independenței și demnității naționale”.

„Sunt deja 76 de ani de la acest eveniment istoric, iar numărul celor care au contribuit la înfăptuirea acestui deziderat național, eliberarea ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația horthystă, scade văzând cu ochii. Nu-i vom uita niciodată pe cei care au plecat dintre noi, dar încă mai putem avea privilegiul să stăm față în față și să aflăm direct de la ei cum s-a scris istoria celei de-a doua conflagrații mondiale. Mai sunt doar 3.500, să nu ratăm această unică ocazie”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

Acesta a transmis mesaje și veteranilor și celor aflați în teatrele de operații din afara României.

„Le transmit celor 1.150 de militari români aflați în afara granițelor țării un sincer și să le mulțumesc pentru efortul lor, să le mulțumesc pentru felul în care îndeplinesc misiunile încredințate, să le mulțumesc pentru cuvintele frumoase și onorante pe care le-am primit din partea oficialilor străini care au militari ce acționează împreună cu ei în teatrele de operații. (...) Transmit un gând de prețuire și militarilor în rezervă și retragere, tuturor celor care și-au servit Țara cu credință și care sunt gata să revină oricând sub drapelul național pentru a apăra valorile democratice și ființa națională. Activi, în rezervă sau retragere, suntem cu toții militari! Ministerul Apărării Naționale va continua să sprijine înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat, create de diferitele acte normative care reglementează acest domeniu”, a mai transmis Nicilae Ciucă.

Acesta a vorbit și despre parteneriatul strategic cu SUA și despre cooperarea în cadrul NATO.

„Ne bazăm, în construcția apărării noastre, pe apartenența la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, dar și pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care este astăzi mai solid ca niciodată. Însă, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înșine, pe instituțiile sistemului național de apărare și securitate. Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forțe și capabilități care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor. (...) România, în acord cu angajamentele asumate la nivelul NATO, găzduiește deja mai multe structuri de comandă și control aliate: Unitatea de integrare a forțelor NATO, Brigada Multinațională Sud-Est, Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, iar în scurt timp se va constitui și Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est la Sibiu. O amprentă vizibilă a NATO în România, cu un rol-cheie în asigurarea comenzii și controlului trupelor aliate în situațiile în care s-ar impune dislocarea acestor forțe pe teritoriul României”, se mai arată în mesajul ministrului Apărării transmis cu ocazia Zilei Armatei Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.