Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării din Israel solicită o amânare de o lună a reformei judiciare impuse de guvernul condus de Netanyahu

israel protest

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a cerut, sâmbătă seară, o pauză de o lună în procesul de reformă judiciară al guvernului, în contextul în care zeci de mii de israelieni continuă să manifeste la Tel Aviv împotriva acestui proiect controversat, informează AFP, citat de news.ro.

În fiecare săptămână au urmat demonstraţii de la prezentarea, în ianuarie, de către guvernul lui Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai de dreapta din istoria Israelului, a unui proiect de reformă care divizează ţara.

Stârnind îngrijorare în ţară dar şi în străinătate, reforma urmăreşte creşterea puterii aleşilor faţă de cea a magistraţilor. Potrivit opozanţilor săi, aceasta pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Într-un discurs sâmbătă seara, Galant, deşi aparţine aceluiaşi partid ca şi Netanyahu, Likud, a spus că se teme că o continuare a diviziunilor în cadrul populaţiei pe această problemă ar crea o „ameninţare reală la adresa securităţii Israelului. .".

„Trebuie să oprim procesul legislativ” timp de o lună, a spus el, înainte de o săptămână crucială care ar urma să fie marcată de alte prevederi legislative şi de noi demonstraţii în masă.

"Sunt ataşat de valorile Likud (...) dar schimbări majore la nivel naţional trebuie făcute prin consultare şi dialog”, a adăugat el.

Remarcile sale au fost salutate de liderul opoziţiei, Yair Lapid, care a vorbit despre un „pas curajos (...) pentru securitatea Israelului”.

Ministrul Apărării a cerut, în acelaşi timp, încetarea demonstraţiilor, după ce aproximativ 200.000 de manifestanţi s-au adunat la Tel Aviv, potrivit estimărilor presei israeliene.

La Ierusalim, mii de manifestanţi au mărşăluit pe lângă reşedinţa preşedintelui Isaac Herzog

Pentru Harriet Scher, în vârstă de 80 de ani, reformele „vor afecta în cea mai mare parte oamenii marginalizaţi: lesbiene, gay şi populaţia arabă. Nu va fi bine pentru ţară dacă ei (politicienii) au control total asupra Curţii supreme”, a adăugat ea. .

Principalii aliaţi ai Israelului, inclusiv Washingtonul, au pus sub semnul întrebării planurile de a acorda mai multă putere politicienilor şi de a reduce rolul Curţii Supreme.

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la aceste reforme judiciare, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Vineri, la Londra, unde l-a primit pe Netanyahu, premierul britanic Rishi Sunak a subliniat „importanţa respectării valorilor democratice care stau la baza relaţiei (dintre cele două ţări), inclusiv în proiectul de reformă judiciară din Israel”, potrivit unui purtător de cuvânt din Downing Street.

Netanyahu şi aliaţii săi de extremă-dreapta şi ultra-ortodocşi consideră că acest proiect de reformă este necesar pentru a restabili un echilibru de putere între aleşi şi Curtea Supremă, pe care o consideră politizată.

Deputaţii israelieni sunt aşteptaţi să voteze săptămâna viitoare unul dintre elementele centrale ale reformei, aflat în centrul preocupărilor detractorilor săi, prevăzând schimbarea procesului de numire a judecătorilor.

Netanyahu, care până acum a rămas în plan secund în acest dosar, s-a angajat joi seară într-un discurs să „termine diviziunea dintre oameni”, subliniind totodată hotărârea sa de a avansa reforma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.