Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării INVOCĂ un argument NOU în conflictul cu protestatarii anti - PSD. Ce nu au luat în calcul oamenii din stradă

Mihai Fifor

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a scris marți pe Facebook că democrația înseamnă respectarea voinței cetățenilor exprimată prin vot și s-a întrebat dacă alegătorii coaliției de guvernare își doresc anularea votului lor sau căderea Guvernului.

„Am înțeles că în spatele protestatarilor din Piață Victoriei, cărora le respect dreptul de a protesta pașnic, ar fi milioane de români nemulțumiți de activitatea guvernamentală. Alte milioane decât cele multe care au votat legitim Programul de guvernare PSD-ALDE în decembrie 2016, bănuiesc. Dar, oare, pe aceste milioane de români, votanți ai majorității parlamentare PSD-ALDE, i-a întrebat cineva ce vor? Dacă vor că votul lor, exprimat democratic, să fie anulat doar pentru că așa consideră necesar cei prezenți în Piață Victoriei, cărora, repet și subliniez, le respect dreptul la opinie și dreptul a protesta pașnic? Pe milioanele de români mulțumiți de măsurile luate de Guvern în luni de zile de guvernare sub asediu, i-a întrebat cineva? Sau aceste milioane de cetățeni nu contează, dacă nu interpretează pe voci refrenul consacrat (știm cu toții care...) Dar dacă ei nu vor căderea guvernului?”, a scris ministrul Apărării, Mihai Fifor, marți pe Facebook, conform Mediafax.

Acesta a precizat că PSD și ALDE guvernează conform mandatului încredințat de Parlament.

„Înțeleg că se cere respectarea statului de drept. Perfect. Prin urmare, și a democrației și a instituțiilor statului. În acest caz, nu pot decât să reamintesc tuturor că democrație înseamnă alegeri libere, înseamnă vot și, mai ales, înseamnă respectarea voinței cetățenilor exprimată prin vot. Asta ne spun Constituția și celelalte legi ale statului european România. Prin urmare, guvernăm, conform mandatului încredințat de Parlamentul României. Guvernăm pentru punerea în aplicare a Programului de guvernare, așa cum ne-au mandatat milioane de votanți. Guvernăm în spiritul respectării tuturor angajamentelor pe care România și le-a asumat că țara membră a Uniunii Europene și a NATO. Și, mai ales, guvernăm respectând Constituția României, legea fundamentală, care, ne place sau nu, este piatra de temelie a democrației”, a conchis Fifor.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru violențele din Piaţa Victoriei, precizând că în orice ţară până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie.

"Au trecut deja trei zile și nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piața Victoriei. În orice țară responsabilă, oamenii aflați la conducere, până la această oră am fi avut cel puțin o demisie. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat. De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violențe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și lupta anticorupție și-au dorit crearea unei tensiuni în societate? Ce se va întâmpla dacă vor recurge la înăbușirea prin violență a vocilor României. În ciuda scorului la alegerile din 2016, PSD a tulburat societatea prin măsuri controversate, o guvernare haotică, atacturi repetate la adresa magistraților. Avem acum și o componentă represivă care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenții are acest PSD cu românii", a declarat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută marți la Palatul Cotroceni.

Președintele a mai precizat că România este o țară normală, echilibrată, respectată, însă cei din Guvern "fac tot ce pot pentru a distruge această imagine", menționând că sondajele arată că peste 80% dintre români cred că statul se îndreaptă într-o direcție greșită.

"România traversează o stare gravă de tulburare, din cauza violențelor de vineri seară. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimonege, tunuri de apă și lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretitindeni. Mulți oameni veniți din diaspora au participat la manifestări. Nu au fost aduși cu autocarele, au venit din proprie inițiativă, revoltați de modul cum PSD guvernează și legiferează, de atacturile la statul de drept din ultimul an și jumătate. Protestele de sâmbătă și duminică au arătat tuturor adevărata față a celor care ies în stradă de mult timp. Românii știu să fie civilizați, civici, activi și corecți, nu își merită etichetele primite din partea unor voci irespondabilie în politică. Violența și reprimarea brutală a cetățenilor nu sunt acceptabile sunt nicio formă. Atacarea femeilor, a copiilor sunt de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovați trebuie identificați și pedepsiți, indiferent cine sunt. Soluția de a dispersa cetățenii este condamnabilă și nejustificată. Intervenția Jandarmeriei a fost disproporționată. Condamn la fel de ferm acțiunile instigatorilor la jandarmi, în încercarea de a deturna un protest pașnic", a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut apel și la societate civilă de a se implica activ în societate. Nu în ultimul rând, președintele a îndemnat și Opoziția să vină cu soluții, cu alternative și să câștige încrederea cetățenilor.

"În același timp fac apel la societatea civilă. Este foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă, să se implice în activitatea civică. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate și la implicare. Doar împreună putem să schimbăm această stare de lucru. Un ultim apel vreau să îl adresez Opoziției. Alternativa nu vine de la sine, doar lucrând cu determinare și înțelepciune se poate ajunge la obținerea încrederii cetățenilor. Oameni politici responsabili știu să lase deoparte orgoliile. În final, vreau să să vă asigur că oricât de mare ar fi presiunea PSD și a propagandei lor, voi continua să susțin fără rezerve interesele fundamentale ale românilor, precum și nevoia de a face din România o țară puternică și prosperă. Ca președinte voi continua pentru menținerea în România a unui stat de drept, pentru protejarea cetățenilor și a drepturilor cetățenilor", a conchis Iohannis.

Jandarmii au intervenit în forță, vineri seara, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Citește și: DESCINDERI DIICOT - Anchetatorii au ridicat doi minori care ar fi spart site-ul PSD

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva jandarmilor. Protestatarii acuză forțele de ordine că vineri seară s-au comportat abuziv și au lovit manifestanții fără motiv.

Procurorii militari au anunțat că procuror în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime și vor începe audierile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.