Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apelor şi Pădurilor: 'Vom face tot ce ţine de noi ca dosarele preluate să ajungă într-un stadiu avansat'

Ioan Denes

Vom face tot ce ţine de noi, în perioada preşedinţiei României a Consiliului UE, ca dosarele preluate de la preşedinţiile anterioare să ajungă într-un stadiu avansat, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul apelor şi pădurilor Ioan Deneş, după prezentarea în Comisia Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) din Parlamentul European a priorităţilor din domeniu ale preşedinţiei României a Consiliului UE, potrivit agerpres.ro.

Citeşte şi: Schimbări MAJORE pentru aplicația WhatsApp: 'Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global'

Ioan Deneş a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii români, că europarlamentarii cu care a avut un schimb de opinii au fost foarte interesaţi ca pe durata preşedinţiei României a Consiliului să existe o colaborare bună între Consiliul de Miniştri, Comisia Europeană şi Parlamentul European.

Eurodeputaţii din comisia ENVI, a cărei preşedintă este eurodeputata PNL Adina-Ioana Vălean, au solicitat detalii privind modul în care vede România derularea negocierilor pe dosarele pe care le are în responsabilitate.

Potrivit ministrului, pe perioada preşedinţiei rotative, Ministerul Apelor şi Pădurilor are în responsabilitate două dosare.

"Primul dosar se referă la apa potabilă, creşterea calităţii apei potabile. Este, dacă doriţi, prima iniţiativă cetăţenească a locuitorilor UE prin care aproximativ 1,6 milioane de cetăţeni europeni au solicitat reformarea directivei privind apa potabilă, directivă valabilă de aproximativ 20 de ani în Uniunea Europeană şi care vizează două aspecte foarte importante. Primul aspect se referă la dreptul de a avea acces la apă potabilă toţi cetăţenii UE şi al doilea aspect priveşte creşterea calităţii apei potabile din UE", a afirmat Ioan Deneş.

Al doilea dosar pe care îl are în aria de competenţă Ministerul Apei şi Pădurilor "se referă la reutilizarea apei uzate", a mai spus ministrul. "În contextul în care avem în UE o criză reală a resurselor de apă, şi nu neapărat numai în zona de sud a continentului, se discută la modul cel mai aplicat ca apa rezultată din staţiile de epurare să poată fi reutilizată în industrie, agricultură şi în alte domenii", a spus Deneş.

"Ambele dosare au fost preluate de la preşedinţiile anterioare şi, pe perioada preşedinţiei Consiliului UE a României, vom face tot ce ţine de noi ca aceste dosare să ajungă într-un stadiu avansat, astfel încât ele să se transforme în directive. Fac precizarea că aceste directive sunt legile care guvernează UE şi care ulterior vor trebui transpuse în legislaţiile ţărilor membre", a mai declarat ministrul la Bruxelles.

Ministrul mediului şi schimbărilor climatice, Graţiela Gavrilescu, şi ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, au prezentat luni, la Bruxelles, în Comisia Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului European, priorităţile din domeniu ale preşedinţiei României a Consiliului UE.

Printre priorităţile enumerate de cei doi miniştri au fost combaterea schimbărilor climatice, protejarea biodiversităţii, dezvoltarea durabilă şi managementul apelor.

Eurodeputaţii din Comisia ENVI au salutat angajamentul României în ceea ce priveşte protejarea biodiversităţii, afirmând că România este una dintre ultimele "comori de biodiversitate din UE" şi au subliniat că preşedinţia ţării noastre a Consiliului UE reprezintă ultima şansă a realiza progrese în strategia privind protejarea biodiversităţii.

Nu în ultimul rând, vicepremierul Graţiela Gavrilescu a fost întrebată în cadrul schimbului de opinii cu eurodeputaţii ce se va întâmpla la Sibiu din punctul de vedere al combaterii schimbărilor climatice, iar ea a dat asigurări că România îşi doreşte foarte mult ca summitul de la Sibiu "să reprezinte un prim pas important în adoptarea strategiei UE" privind combaterea încălzirii climatice în perspectiva conferinţei de la New York.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.