Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Bode a făcut economie pe spatele victimelor violenţei domestice, prin amânarea şi încălcarea termenelor din lege, afirmă USR

sigla USR
USR

Monitorizarea agresorilor cu brăţări electronice, pentru protejarea victimelor violenţei domestice, trebuia să fie funcţională în martie 2022, precizează USR, într-un comunicat de presă. „Ministrul PNL Lucian Bode a făcut însă economie pe spatele victimelor şi România nu are la această oră, conform datelor SEAP, nici măcar o singură brăţară cumpărată şi funcţională. În cel mai bun caz, unele victime – din doar patru judeţe, „mulţumită” deciziei ministrului Bode - vor beneficia de protecţie din octombrie 2022 încolo. Asta dacă Guvernul PSD-PNL nu mai dă cumva vreo ordonanţă de urgenţă prin care să împingă şi mai departe termenele”, mai arată sursa citată, potrivit news.ro.

Legea nr. 146 din mai 2021, susţinută şi votată şi de USR, stabilea clar că, din martie 2022, victimele violenţei domestice vor fi protejate prin montarea de brăţări la gleznă care să permită Poliţiei monitorizarea agresorilor. În acest sens, trebuia înfiinţat şi operaţionalizat până în noiembrie 2021 Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME), care să vizeze, la nivel naţional, ordinele de protecţie (cele emise de instanţă), ordinele de protecţie provizorii (cele care se dau pe loc când victima are risc de viaţă şi agresorul trebuie îndepărtat imediat) şi ordinele de protecţie europeană, dacă România este stat emitent.

Aşadar, în martie 2022, trebuia să fie sistemul operaţional, iar brăţările să fie cumpărate şi montate, pentru a fi protejate miile de victime, în cazul în care agresorii încalcă ordinul de protecţie.

„Victimele nu au avut protecţia asta în martie 2022, cum cerea legea. Şi nu o au nici acum, fiindcă Executivul a publicat în Monitorul Oficial – culmea ironiei, de Dragobete – OUG 14/2022 prin care a amânat operaţionalizarea SIME pentru octombrie 2022. Iar astăzi, la punctul 24 din agenda şedinţei de Guvern, abia avem proiectul de HG pentru «stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică”. Cu alte cuvinte, astăzi, jumătate de an mai târziu decât prevedea legea votată de noi anul trecut, Guvernul abia aprobă în ce judeţe va începe cândva monitorizarea agresorilor: Bucureşti, Iaşi, Mureş, Vrancea. Restul nu ştim. Ministrul Lucian Bode recunoaşte implicit că a făcut economie pe spatele victimelor violenţei domestice: a cerut la începutul anului doar 32 de milioane din cele 60 de milioane necesare şi nu a cheltuit nimic din aceştia: nu avem nici măcar o singură brăţară cumpărată şi funcţională. Un Guvern care face cinic economie cu victimele, nu cu privilegiile, nu este unul bun”, a declarat Oana Ţoiu, deputat USR şi membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, iniţiator al legii pentru locuire pentru victimele violenţei domestice, conform sursei menţionate.

„Pentru reuşita acestui proiect care salvează vieţi, niciun efort nu este prea mare”, afirma ministrul Bode, în ianuarie 2022.

Declaraţie pur demagogică, după cum au demonstrat faptele ulterioare ale ministrului PNL, mai acuză USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.