Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu omologul francez despre aderarea României la spațiul Schengen

bogdan aurescu

Minsitrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, miercuri, cu omologul francez, Jean-Yves Le Drian, despre aderarea României la spațiul Schengen și despre parteneriatul strategic dintre România și Franța, anunță MEDIAFAX.

Citește și: A apărut dovada! Documentul care lovește direct în Viorica Dăncilă

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 20 noiembrie 2019, în marja reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu ministrul francez pentru Europa și afaceri externe, Jean-Yves Le Drian. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuției, obiectivul prioritar al României de aderare la spațiul Schengen, arătând că România se bazează pe susținerea Franței în acest sens. Menționând Președinția română a Consiliului Uniunii Europene din prima parte a acestui an și buna cooperare cu Franța pe durata acestui mandat, ministrul Bogdan Aurescu a evocat potențialul de cooperare bilaterală inclusiv la nivelul Uniunii Europene, exprimând interesul pentru un dialog aprofundat pe teme de actualitate ale agendei europene. Oficialul român a mai abordat și teme precum politica de securitate, propunând ca Franța să examineze posibilitatea unei prezențe militare crescute în sudul flancului estic, în România, în cadrul brigăzii multinaționale”, transmite MAE, într-un comunicat de presă.

Instituția precizează că cei doi oficiali au discutat și despre parteneriatul strategic dintre România și Franța.

„Cei doi miniștri au trecut în revistă stadiul foarte bun al relației bilaterale, definită de Parteneriatul Strategic bilateral și de afinitățile culturale, lingvistice și istorice reafirmate recent în cadrul Sezonului România-Franța, proiect cultural și de diplomație publică de o anvergură fără precedent în cadrul cooperării româno-franceze.Bogdan Aurescu a evocat Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic semnată în 2018 de către Președinții Klaus Iohannis si Emmanuel Macron, care a relansat relația bilaterală și a propus finalizarea în perioada următoare a Foii de parcurs în aplicarea acestei Declarații, care să fie pregătită pentru semnare de către premierii celor două țări cu ocazia unei prime întâlniri la acest nivel. Foaia de parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic este menită să stabilească un nivel superior de cooperare bilaterală, europeană și la nivel internațional. De asemenea, Bogdan Aurescu a propus activarea și reunirea formatului 2+2 (miniștrii de externe și ai apărării) în cadrul Parteneriatului Strategic, propunere primită cu deschidere de omologul francez”, se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Citește și: Rareș Bogdan îi toacă mărunt pe liderii PSD: Acestor biete viețuitoare li se pare o chestiune firească .

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre impactul declarațiilor recente ale Președintelui Macron privind NATO, ministrul Aurescu arătând că din perspectiva României Alianța nu este în criză, fiind necesară continuarea procesului de adaptare. În același timp, a opinat că un proces de reflecție asupra viitorului NATO în noul context global de securitate poate fi util, acesta putând fi conectat cu o viitoare dezbatere privind un nou concept strategic al Alianței, care să îl înlocuiască pe cel precedent, adoptat în 2010 la summit-ul aliat de la Lisabona.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.