Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul britanic al sănătăţii îndeamnă la calm şi la continuarea vaccinării împotriva COVID-19 cu AstraZeneca

bbc.com
Matt Handcock

Ministrul britanic al sănătăţii Matt Hancock a îndemnat miercuri la calm şi la continuarea administrării împotriva COVID-19 a vaccinului produs de AstraZeneca, dând asigurări că nu există dovezi că acesta ar provoca formarea de cheaguri de sânge, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Utilizarea acestui vaccin a fost suspendată de mai multe ţări îngrijorate de posibile efecte secundare, printre care probleme sangvine. Însă, încă de luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat, la fel ca Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), că nu există o legătură care să fie atestată în acest stadiu între vaccin şi gravele probleme sangvine constatate la persoane vaccinate şi a recomandat continuarea administrării vaccinului AstraZeneca.

"Nu există dovezi că aceste vaccinuri au cauzat cheaguri de sânge", a scris Matt Hancock în tabloidul The Sun, subliniind că aceasta nu este doar părerea lui, ci şi a organismului britanic de reglementare în domeniu, Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA), precum şi a OMS şi EMA.

"Mai mult de 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost până acum administrate în Regatul Unit, iar incidenţa de cazuri (de cheaguri de sânge) semnalate printre persoanele vaccinate este mai mică decât se înregistrează în mod natural la populaţia generală", a declarat ministrul.

Citește și: Atac armat la trei spa-uri diferite în Georgia: 8 persoane ucise cu sânge rece

Regatul Unit este angajat într-o campanie de vaccinare în masă care se bazează pe vaccinul produs de grupul britanic AstraZeneca şi cel al alianţei farmaceutice Pfizer/BioNTech. Aproape 25 de milioane de persoane au primit deja o doză de vaccin în Regatul Unit, cifră care se apropie de jumătate din populaţia adultă totală a acestei ţări. Guvernul britanic speră să inoculeze o doză de vaccin împotriva coronavirusului tuturor adulţilor până la sfârşitul lui iulie.

Ministrul sănătăţii a afirmat că Regatul Unit se află "pe calea bună" pentru atingerea acestui obiectiv. El a adăugat că "săptămâna aceasta, o majorare a aprovizionărilor ne va ajuta să accelerăm şi mai mult administrarea" vaccinului, într-un moment în care alte ţări denunţă întârzieri în aprovizionarea cu doze de vaccin AstraZeneca.

"Cel mai important pentru noi este acum să rămânem calmi şi să continuăm vaccinarea", a scris Matt Hancock, parafrazând o populară expresie britanică.

Într-un interviu televizat, ministrul i-a îndemnat pe britanici "să se vaccineze dacă sunt contactaţi", explicând că aceasta este nu doar lipsit de pericol, ci şi "salvează vieţi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.