Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul britanic de externe, în vizită în Orientul Mijlociu în cadrul eforturilor de consolidare a armistiţiului

www
Dominic Raab

Ministrul britanic de externe Dominic Raab a avut miercuri întâlniri cu lideri israelieni şi palestinieni la Tel Aviv şi Ramallah, invitând ambele părţi ca armistiţiul între statul israelian şi mişcarea palestiniană Hamas să fie respectat, relatează AFP.

Această vizită-fulger survine după cea a omologului său american Antony Blinken, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu pentru consolidarea încetării focului intrată în vigoare la 21 mai, după 11 zile de conflict armat între Israel şi Hamas, scrie Agerpres.ro.

În cadrul întâlnirii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Raab a subliniat 'importanţa unui armistiţiu durabil în Gaza şi necesitatea de a combate antisemitismul', a indicat el pe Twitter. 'Regatul Unit este hotărât să lucreze cu lideri regionali pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian şi a stabili o pace durabilă', a menţionat Raab.

'Este vital să facem progrese pentru un viitor mult mai bun', a adăugat ministrul britanic într-o altă postare. El s-a întâlnit de asemenea cu omologul său israelian Gabi Ashkenazi şi cu ministrul apărării Benny Gantz.

Netanyahu i-a mulţumit pentru 'sprijinul său infailibil' pentru dreptul Israelului la 'autoapărare', potrivit unui comunicat al biroul premierului israelian.

La Ramallah, sediul Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) în Cisiordania, Raab s-a întâlnit cu Mahmoud Abbas şi cu omologul său palestinian Riyad al-Maliki.

'Am vorbit cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas despre necesitatea ca fiecare parte să respecte încetarea focului', a scris ministrul de externe pe Twitter. 'Am reafirmat sprijinul britanic pentru soluţia cu două state, singura modalitate de a se ajunge la o pace durabilă', a adăugat el.

Înaintea plecării sale în Orientul Mijlociul, Raab lansase un apel la întreruperea 'ciclului de violenţe care a costat atât de multe vieţi omeneşti'.

Din 10 până în 21 mai, circa 254 de palestinieni au fost ucişi în urma raidurilor israeliene în Fâşia Gaza, printre care 66 de copii şi combatanţi, potrivit unui bilanţ al autorităţilor palestiniene. În Israel, tirurile cu rachetă dinspre Fâşia Gaza au făcut 12 morţi, între care un copil, un adolescent şi un soldat.

De la intrarea vineri a armistiţiului în vigoare, eforturile diplomatice s-au intensificat cu scopul de a asigura respectarea acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.