Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul ceh de Externe anunță sancțiunile cu care Occidentul poate bloca producția de arme în Rusia

Jan Lipavsky

Uniunea Europeană ar trebui să instituie mai multe sancțiuni împotriva sectorului tehnologic al Rusiei pentru a reduce capacitatea acesteia de a produce arme și rachete pe care le folosește pentru a lupta împotriva Ucrainei, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, pentru Reuters. Dl Lipavsky a vorbit după ce miniștrii de externe ai statelor membre UE au convenit luni să aloce alte 500 de milioane de euro sub formă de ajutor militar pentru Ucraina, precum și să discute despre mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și despre modalităţi de a trage la răspundere administraţia de la Kremlin pentru începutul războiului, cu 11 luni în urmă. "Trebuie să căutăm modalități noi și creative de a ne întări sancțiunile, de a reduce capacitatea Rusiei de a produce arme, rachete folosite pentru bombardarea infrastructurii critice a Ucrainei", a spus dl Lipavsky, scrie Rador.

El a spus, de asemenea, că opoziția Belgiei și Ungariei față de interzicerea comerțului cu diamante și, respectiv, a cooperării cu Rusia în domeniul energiei nucleare înseamnă că UE nu va putea, cel mai probabil, să construiască unanimitatea necesară pentru astfel de măsuri. Ministrul ceh a declarat că UE ar trebui să înăsprească sancțiunile pentru a restrânge numărul celor care le ocolesc în prezent, precum și să vizeze instituțiile de propagandă ruse. La Bruxelles, unii aliați europeni au făcut mai multe presiuni asupra Germaniei, pe fondul apelurilor privind furnizarea de tancuri de luptă Leopard de fabricație germană Ucrainei. Cancelarul Olaf Scholz a refuzat până acum să facă acest pas, unii oficiali germani avertizând asupra riscului de escaladare a războiului. "Pentru a pune capăt conflictului, trebuie să înarmăm Ucraina, pentru ca Ucraina să fie capabilă să se apere, iar Rusia să nu poată depăși această agendă a imperialismului și a furtului de teritoriu", a spus dl Lipavsky. "Sper că Germania va permite măcar exporturile altor țări..

Acest lucru nu poate fi considerat o escaladare", a spus el, adăugând că țările UE furnizează deja alte tipuri de tancuri Ucrainei. Polonia a înaintat o cerere oficială Germaniei de a reexporta tancurile Leopard în Ucraina, au anunţat marţi autorităţile de la Varşovia. Întrucât acordul privind ajutorul militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina epuizează bugetul de 3,5 miliarde de euro pe care UE îl preconizase, acesta ar trebui să fie completat, a spus ministrul Lipavsky. Praga va găzdui joi și vineri discuții între experți cu delegați din Germania, Țările de Jos, Polonia și țările baltice interesați să înființeze un tribunal internațional special care să judece conducerea politică și militară a Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

24-01-2023 15-02

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.