Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Hurduc, la bilanț: 'Rectificarea bugetară negativă pe 2019 nu afectează în niciun fel cercetarea'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Nicolae Hurduc

Ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Hurduc, a spus că 2019 este primul an din ultimii zece în care bugetele proiectelor de cercetare contractate nu au fost diminuate, iar rectificarea bugetară pe 2019 nu a afectat în niciun fel cercetarea, anunță MEDIAFAX.

„Din anul 2009 şi până acum, este primul an în care bugetele proiectelor de cercetare contractate nu au fost diminuate. Am mers cu bugetele care au fost contractate la începutul competiţiilor. De asemenea, în perioada 2017-2019 s-au reuşit introducerea scutirii de impozit pe venit pentru salariile obţinute din proiecte de cercetare ceea ce a însemnat un venit suplimentar pentru cercetători”, a declarat Nicolae Hurduc, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat bilanțul mandatului său.

Citește și: Decizie SURPRIZĂ a anchetatorilor, la șase luni de la dispariția Luizei Melencu: colegele fetei, chemate la audieri

Ministrul (demis prin moțiune de cenzură) a mai precizat că s-a reușit și o creştere a plafoanelor de salarizare pentru proiecte finanţate din diverse surse, în special cele europene.

„Pentru proiectele europene s-a reuşit o salarizare de 50 de euro pe oră care permite obţinerea unor venituri absolut comparabile cu cele din UE pentru cercetătorii români”, spune ministrul.

În ceea ce privește rectificarea bugetară negativă pe 2019, nu au fost afectate programele de cercetare naționale sau internaționale.

“Rectificarea bugetară negativă pe 2019: vreau să subliniez că nu afectează în niciun fel programele de cercetare, nici interne, nici externe. Ea (rectificarea, n.r.) s-a făcut datorită faptului că laserul de la Măgurele, după cum știți, este în întârziere în ceea ce privește achiziția de echipamente, motiv pentru care ei nu puteau să cheltuie acești bani până la sfârșitul anului și se pierdeau”, spune Hurduc.

În privința absorbției fondurilor europene, Ministerul Cercetării depășește cu mult media națională de absorbție, de 37%.

„Ministerul Cercetării a absorbit până acum la nivelul fondurilor europene 65% din ce s-a alocat Ministerului Cercetării. (...) Este vorba pe o perioadă de șase ani de aproximativ - 1 miliard de euro, noi am absorbit 65%, deja îi avem contractați, comparativ cu 37% cât este media națională și avem încrederea că până la sfârșitul anului vom reuși să contractăm și restul sumei de 300 de milioane de euro și să absorbim integral banii care ne-au fost puși la dispoziție”, mai arată Hurduc.

Citește și: Cutremur în USR! Se cere demisia lui Dan Barna! Mesaje din interior

Ministrul a mai precizat că sunt două proiecte pe care nu a avut timp să le finalizeze: unul vizează cercetarea în domeniul marin, întrucât România are cel mai mare vas de cercetare din Marea Neagră și celălalt privea înființarea unor huburi antreprenoriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.