Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Ciucă a exprimat sprijinul pentru consolidarea palierului operaţional al Politicii de Securitate şi Apărare Comună

armytimes.com
razboi armata militar

Ministrul Nicolae Ciucă a exprimat joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniştrilor Apărării, sprijinul pentru eforturile de consolidare a palierului operaţional al Politicii de Securitate şi Apărare Comună, într-o manieră "ambiţioasă", dar "pragmatică" în acelaşi timp, şi a apreciat importanţa Busolei Strategice în trasarea unor direcţionări care să vină în sprijinul implementării nivelului de ambiţie al UE.

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, ministrul Apărării a punctat importanţa coerenţei eforturilor atât pentru reducerea decalajelor dintre angajamentele asumate la nivel politic şi capabilităţile disponibile, cât şi în contextul angajamentelor din cadrul altor formate şi organizaţii internaţionale, având în vedere principiul setului unic de forţe.

"Oficialul român a subliniat importanţa parteneriatului cu NATO, exprimând sprijinul pentru consolidarea cooperării în zonele geografice de interes comun, precum şi pentru eficientizarea coordonării în vederea creşterii rezilienţei partenerilor din Vecinătatea Estică", mai arată MApN.

Reuniunea a reprezentat prima întâlnire ministerială tematică organizată în contextul procesului de concretizare a Busolei Strategice, instrument ce urmăreşte facilitarea implementării nivelului de ambiţie al UE, definit în 2016 prin stabilirea unor orientări politice şi obiective precise în domeniul securităţii şi apărării. Agenda reuniunii a avut ca temă principală pilonul dedicat gestionării crizelor din cadrul Busolei Strategice. Evenimentul a oferit şi ocazia unui schimb de opinii privind evoluţiile cele mai recente din Sahel, Mozambic şi Ucraina, precizează MApN.

În cadrul schimbului de opinii, miniştrii Apărării au analizat o serie de propuneri ale Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri externe şi politică de securitate şi au prezentat mai multe idei privind consolidarea profilului operaţional al UE. Propunerile concrete au cuprins modalităţi de creştere a eficacităţii în răspunsul la crize, îmbunătăţirea nivelului de disponibilitate a forţelor, creşterea capacităţii de reacţie şi a flexibilităţii operaţionale.

Miniştrii Apărării au fost de acord cu concluziile Consiliului privind securitatea şi apărarea şi au adoptat Deciziile privind aprobarea participării Canadei, Norvegiei şi SUA la proiectul PESCO dedicat mobilităţii militare.

Activitatea a inclus şi un prânz de lucru, cu participarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. În acest context, au fost abordate modalităţi de îmbunătăţire a cooperării şi coordonării eforturilor operaţionale în zonele de interes comun UE şi NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.