Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Cristian Ghinea e somat să ia o măsură urgent: 'PNRR acordă fondurile în direcţia greşită'

turnulsfatului.ro
Cristian Ghinea

Mai multe organizaţii au transmis o scrisoare deschisă către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în care afirmă că investiţiile în sistemul garanţie-returnare pentru ambalaje din PNRR nu sunt oportune şi solicit direcţionarea fondurilor către infrastructuri municipale de colectare separată a deşeurilor şi către instalaţii de sortare, recuperare şi tratare biologică a deşeurilor.

Mai multe organizaţii de mediu, printre care se numără Comunitatea Declic, Zero Waste România şi Agent Green, cer Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, într-o scrisoare deschisă, să elimine finanţarea sistemului garanţie-returnare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

”În forma actuală, PNRR îi favorizează pe marii producători de băuturi şi pe importatori, în detrimentul administraţiilor locale care au nevoie de fonduri pentru a putea dezvolta infrastructura de colectare separată a deşeurilor. Nicăieri în Europa, sistemele garanţie-returnare nu sunt finanţate prin fonduri publice”, au transmis, marţi, organizaţiile semnatare.

Potrivit acestora, sistemul garanţie-returnare este unul de tip responsabilitate extinsă a producătorului (EPR).

Potrivit acestui principiu, producătorului îi revine obligaţia de a susţine financiar sistemul şi de a recupera ambalajele introduse pe piaţă. Astfel, în cazul sistemului garanţie-returnare, cei care trebuie să asigure finanţarea sunt producătorii şi importatorii de băuturi, nu statul.

De aceea, organizaţiile Declic, Zero Waste România, Agent Green, Asociaţia SNK, România Ecologică, Asociaţia Mai bine şi Reloop cer ministerului să direcţioneze investiţiie din PNRR către proiectele administraţiilor locale, pentru a le asigura acestora investiţiile necesare creării infrastructurii municipale de colectare separată la sursă a deşeurilor şi a instalaţiilor de sortare, recuperare şi tratare biologică a deşeurilor.

”PNRR acordă fondurile în direcţia greşită. Potrivit principiului poluatorul plăteşte, marii producători de băuturi au obligaţia şi responsabilitatea de a investi în sistemul de garanţie-returnare, pentru că ei sunt cei care introduc ambalaje pe piaţă. Această alocare înseamnă mai puţine investiţii în infrastructura municipală de colectare separată, necesară pentru îndeplinirea Pactului Verde European”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.