Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: Acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru infrastructura din domeniul culturii

Bogdan Gheorghiu

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat, miercuri, un acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în vederea alocării a 270 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii din domeniul cultural, fiind vizate 8 obiective de investiţii, printre care Muzeul Naţional de Istorie, Teatrul Naţional şi Operă şi Opera Română Cluj-Napoca, Vila Florica, anunță AGERPRES.

Gheorghiu a precizat că memorandumul privind acordul de împrumut cu Banca de dezvoltare a Consiliului Europei urmează să intre în dezbaterea şedinţei de Guvern de miercuri.

"Având în vedere colaborarea foarte bună a Ministerului Culturii cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în proiecte similare, la propunerea prealabilă autorităţilor române, BDCE şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini financiar aceste investiţii cu un procentaj maxim de 80%, reprezentând circa 216 milioane de euro din valoarea totală netă a proiectului, diferenţa de 20% urmând a fi contribuţia României în proiect. (...) Costul total net al proiectului este estimat la circa 270 milioane de euro, iar perioada de implementare prevăzută este de 7 ani", a precizat ministrul Gheorghiu, la Palatul Victoria, într-o declaraţie comună cu vicepremierul Raluca Turcan şi primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Citește și: VIDEO - Scriitorul Mircea Dinescu îi răspunde lui CTP, acest 'împărat în trening': 'Poate că i-aș fi plâns de milă'

El a menţionat 8 obiective de investiţii de interes naţional care vor beneficia de aceşti bani, menţionând consolidarea, restaurarea şi modernizare a şase clădiri monumente istorice.

Printre aceste obiective se numără: Muzeul Naţional de Istorie a României, Teatrul Naţional şi Opera Română Cluj-Napoca, fosta Garnizoană militară a Timişoarei, în scopul funcţionării viitorului Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste, aşezămintele Ion C. Brătianu din Bucureşti - sediu al Serviciului colecţii speciale al Bibliotecii Naţionale a României, Vila şi Domeniul "Florica" din Ştefăneşti, judeţul Argeş, Conacul "Vârnav Liteanu" de la Liteni, judeţul Suceava, refacerea şi modernizarea clădirii Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

Ministrul a mai spus că are în vedere construirea unui sediu propriu pentru Opera Naţională Română din Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.