Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe al Croației avertizează cu privire la situația din Balcanii de Vest: 'Diviziunile se adâncesc. Vedem și o ameninţare la adresa democrației'

redd.it
balcani albania muntenegru serbia kosovo croatia bosnia

Democraţia este în pericol în ţările din Balcani care încearcă să adere la Uniunea Europeană, existând o îngrijorare specială în privinţa Bosniei, a afirmat luni, la Bruxelles, şeful diplomaţiei croate, Grlic Radman, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE, unde se va discuta despre această regiune, relatează Reuters.

"Situaţia din Balcanii de Vest se înrăutăţeşte. Diviziunile se adâncesc. Vedem de asemenea o ameninţare la adresa democraţiei", a declarat presei ministrul croat de externe, potrivit Agerpres.

El a atras atenţia de asemenea asupra apelurilor la separatism din Bosnia. "Acţiunile care amintesc de anii '90 trebuie să înceteze", a spus el, făcând referire la conflictele etnice din acel deceniu, izbucnite după destrămarea Iugoslaviei.

Bosnia trece prin cea mai gravă criză politică de la sfârşitul războiului din anii '90, ceea ce relansează temerile privind un nou conflict, după ce sârbii-bosniaci au blocat la sfârşitul lunii iulie activitatea guvernului central.

Germania a ameninţat vineri cu tăierea sprijinului financiar pentru Bosnia, spunând că apelurile la secesiunea unor părţi din Bosnia sau la slăbirea acestui stat sunt "iresponsabile şi inacceptabile" şi că principalul vinovat este liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik.

Conform Acordurilor de Pace de la Dayton, intermediate de SUA şi care au pus capăt războiului devastator din 1992-1995, Bosnia a fost împărţită în două regiuni autonome - Republika Srpska şi Federaţia croato-bosniacă, legate printr-un guvern central slab.

Constituţia ţării este parte a respectivelor acorduri de pace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.