Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe al Germaniei: 'Berlinul nu va permite ca pacea în Bosnia să fie periclitată'

T-online
Annalena Baerbock

Germania nu va permite ca pacea să fie pusă în pericol în Bosnia, a dat asigurări, joi, la Sarajevo, ministrul de externe german Annalena Baerbock, anunţând o prezenţă mai puternică a ţării sale în Balcani, relatează AFP.

Şefa diplomaţiei germane a început un scurt turneu în Balcani cu capitala Bosniei, care se confruntă în ultimele luni cu ameninţări secesioniste din partea entităţii sârbe.

De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-95), care a făcut aproape 100.000 de morţi, această ţară este împărţită în două entităţi, una sârbă (Republika Srpska) şi una croato-musulmană, unite de un guvern central.

Dar entitatea sârbă a lansat în decembrie un proces de retragere din trei instituţii cruciale - armata, justiţia şi fiscul -, provocând temeri cu privire la starea ţării sau chiar de un nou conflict, potrivit Agerpres.ro.

''Trebuie să asigurăm pacea aici în Bosnia şi trebuie să luptăm împotriva celor care pun pacea în pericol. Nu vom permite ca pacea să fie pusă în pericol'', a declarat ministrul german într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul său bosniac Bisera Turkovic.

''În calitate de principal donator bilateral al Bosniei şi Herţegovinei... îi vom sprijini doar pe cei care se angajează să consolideze ţara. Nu pe cei care lucrează pentru dezintegrarea şi slăbirea statului'', a adăugat oficialul german.

''Aduc un mesaj foarte clar: Germania va fi mai prezentă aici, în ţara dumneavoastră şi în Balcanii de Vest'', a subliniat şefa diplomaţiei germane.

La rândul său, liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, care este membru sârb al preşedinţiei bosniace, a părut că vrea să liniştească Berlinul.

''Am explicat că nu a existat o mişcare legată de secesiune în Bosnia şi că a fost o luptă politică internă pentru poziţia constituţională a Republicii Srpska'', a declarat el presei, după întâlnirea cu ministrul german.

Cu toate acestea, şefa diplomaţiei bosniace a afirmat că ''ameninţarea de securitate şi politică cauzată de activităţile secesioniste (nu a dispărut)'' şi că situaţia din Bosnia a devenit şi mai ''complicată'' din cauza ''escaladării din Ucraina''.

În acest context de criză, Forţa Uniunii Europene (Eufor Altea) aproape şi-a dublat efectivele în Bosnia în ultimele zile prin desfăşurarea a aproximativ 500 de militari suplimentari, pe lângă cei 600 deja prezenţi şi al căror rol este de a monitoriza respectarea acordului de pace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.