Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe al Iranului a început un turneu cu miză politică şi economică în Irak

iran, irak

Ministrul de externe al Iranului a început duminică un turneu cu miză politică şi economică în Irak, la câteva zile după ce secretarul de stat american Mike Pompeo i-a cerut Bagdadului să înceteze să depindă energetic de Iran, informează AFP, potrivit Agerpres.

Iranul este al doilea, după Turcia, furnizor de produse petroliere al Irakului, ţară vecină. 

Prins între cei doi mari aliaţi ai săi, Teheranul şi Washington, ei înşişi duşmani, Irakul a obţinut de la SUA o exceptare temporară după intrarea în vigoare a celei mai recente serii de sancţiuni americane împotriva Iranului. 

Însă, dacă Pompeo i-a cerut miercuri Irakului să nu mai depindă de Iran pentru energia sa, crucială într-o ţară în care penuria este una cronică de ani de zile, Bagdadul şi Teheranul au pledat duminică pentru mai multe schimburi. 

"Am discutat despre măsurile economice unilaterale americane şi am lucrat împreună cu vecinul (iranian) asupra acestui subiect", a declarat duminică, la Bagdad, şeful diplomaţiei irakiene, Mohammed Ali al-Hakim. 

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, cei doi oameni de stat au afirmat că au discutat despre relaţiile politice şi economice dintre ţările lor.

Citește și: Poliţiştii au confiscat peste 37 de tone de articole pirotehnice

Joi, ministrul iranian al petrolului a pledat la Bagdad pentru "întărirea cooperării cu Irakul", în special în ceea ce priveşte petrolul şi energia. 

Începând de luni, Zarif va participa la mai multe forumuri economice în diferite oraşe din Irak, printre care Souleimaniyeh în Kurdistan, regiune autonomă din nordul ţării. 

În 2017, Irakul a importat bunuri de consum iraniene în valoare de 5,7 milioane de euro. În plus, Bagdadul cumpără 28 de milioane de metri cubi de gaz iranian în fiecare zi, pentru a alimenta între altele centralele sale electrice şi importă direct 1.300 de megawaţi electricitate. 

Evocând Siria, unde Iranul se implică puternic alături de regimul lui Bashar al-Assad, cei doi miniştri de externe au pledat pentru "revenirea Siriei în Liga Arabă", după suspendarea ei în 2011 din cauza războiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.