Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe al Israelului îi dorește lui Jeremy Corbyn să piardă alegerile

BBC
 Jeremy Corbyn

Ministrul de externe al Israelului şi-a exprimat joi speranţa că Jeremy Corbyn va pierde alegerile de săptămâna viitoare în Marea Britanie, invocând acuzaţii de antisemitism la adresa liderului Partidului Laburist, într-un interviu citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Cu Israelul în propria dezordine politică după două alegeri neconcludente, scrutinul britanic a dat naştere la puţine comentarii din partea liderilor israelieni în ciuda îngrijorării profunde în rândul evreilor britanici în legătură cu Corbyn şi unor informaţii în mass-media că unii ar putea opta să emigreze dacă el câştigă.

Săptămâna trecută, ministrul de externe Israel Katz a declarat că guvernul israelian nu a discutat despre perspectiva alegerii lui Corbyn sau viitorul legăturilor în domeniul informaţiilor şi securităţii cu Marea Britanie dacă susţinătorul veteran propalestinian va deveni acolo lider.

Dar presat asupra problemei joi într-un interviu acordat Radioului Armatei israeliene, Katz a fost mai explicit odată cu apropierea alegerilor din 12 decembrie.

"Nu mă voi amesteca în alegeri interne, dar personal sper că el nu va fi ales, cu tot acest val de antisemitism (...). Sper ca cealaltă parte să câştige", a spus el.

Citește și: Adrian Năstase îndeamnă PSD să declanșeze RĂZBOIUL TOTAL împotriva lui Klaus Iohannis

Purtătorii de cuvânt ai Partidului Laburist nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Katz a minimalizat perspectiva ca relaţiile în domeniul securităţii cu Marea Britanie, care includ schimbul de informaţii asupra activităţii militanţilor islamişti, să fie în mod necesar degradate dacă Jeremy Corbyn devine premier.

"Liderii nu fac rău intereselor propriilor ţări atât de repede. Dar bineînţeles că vom discuta despre aceste lucruri dacă apar", a declarat Katz.

Corbyn a respins acuzaţiile de antisemitism - săptămâna trecută rabinul-şef al Marii Britanii l-a acuzat că nu a reuşit să blocheze "otrava" înrădăcinată în formaţiunea laburistă - în timp ce politicile sale irită Israelul.

Anul trecut, Corbyn a spus că va recunoaşte un stat palestinian dacă va fi ales. Într-un discurs duminică, el a promis o creştere a supravegherii exporturilor de arme britanice către Israel pentru a nu alimenta conflictul cu palestinienii.

Marţi, Corbyn şi-a cerut scuze directe pentru că nu a făcut suficient în combaterea antisemitismului în partidul său.

"Evident că îmi pare foarte rău pentru tot ceea ce s-a întâmplat", a spus el. "Dar vreau să fie clar, mă ocup de asta, m-am ocupat de asta".

Sondajele îi arată pe laburişti în urma conservatorilor prim-ministrului Boris Johnson. Şi deocamdată, Israelul nu pare să se pregătească pentru un influx de evrei britanici imigranţi.

Întrebat despre această posibilitate, Ministerul Imigraţiei a declarat doar într-un scurt comunicat că "este pregătit să primească imigranţi din întreaga lume şi salută imigraţia în orice situaţie politică".

Potrivit Agenţiei Evreieşti pentru Israel, cvasi-guvernamentală şi care gestionează cererile de imigrare în străinătate, 507 de evrei britanici s-au mutat în Israel între ianuarie şi octombrie, o creştere de 8% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018.

Potrivit lui Yigal Palmor, şeful pentru relaţii internaţionale al agenţiei, candidatura lui Corbyn nu a fost un impuls major pentru evreii britanici să plece.

"Nu avem nicio constatare solidă care să arate o creştere a imigraţiei britanice (din cauza alegerilor). Ceea ce avem noi sunt indicii mai generale - mai multe discuţii despre opţiune", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.