Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe al Kosovo arată cu degetul spre Rusia: 'Grupările criminale sârbe poartă însemnele organizației paramilitare Wagner'

UKRAINIAN PARATROOPERS WAVE AS THEY DEPART FOR KOSOVO.

Ministerul kosovar de externe a transmis o scrisoare statelor Uniunii Europene în care solicită să se impună măsuri împotriva Serbiei, care "încearcă permanent să destabilizeze situația din nordul Kosovo", relatează Rador.

În scrisoare sunt prezentate cronologia și datele privind recentele evenimente din nordul Kosovo. "Serbia încearcă în mod deliberat să destabilizeze Kosovo pentru a bloca avansarea dialogului, în special în contextul noului plan UE (sprijinit de Germania și Franța) de normalizare a relațiilor" – se menționează în scrisoare și se adaugă că "escaladarea intenționată a tensiunilor și grupurile criminale amintesc de modul de lucru al Serbiei din anii 90, ceea ce este un semn cu adevărat rău și o materializare a ceea ce trâmbițează de ani de zile regimul belicos de la Belgrad".

În continuare, în scrisoare sunt prezentate detalii de la 10 decembrie, când "grupările criminale sârbe au ridicat baricadele pe drumurile din nordul Kosovo" și până la ultimele atacuri asupra jurnaliștilor care relatau din nordul Kosovo. "De această dată, președintele Serbiei Aleksandar Vučić nu se mai preface că nu stă în spatele lor, ci nu numai că recunoaște deschis că deține controlul baricadelor, dar le legitimează și le folosește ca armă politică de destabilizare" – se menționează în scrisoarea în care sunt amintite și atacurile asupra membrilor EULEX și solicitarea Serbiei de a desfășura trupe sârbești în Kosovo, ceea ce "amintește de tactica Rusiei de a invada un stat suveran (Ucraina) sub pretextul că își apără conaționalii amenințați".

Ministerul kosovar de externe subliniază că autoritățile de la Pristina nu au început demontarea baricadelor pentru a nu ridica și mai mult tensiunile, ci au solicitat ajutorul KFOR. În scrisoare se amintesc, printre altele, declarațiile lui Vučić în care "Milošević era glorificat drept mare conducător cu cele mai bune intenții, precum și cea în care spunea că pentru fiecare sârb ucis vor fi omorâți 100 de musulmani".

"Din 18 decembrie, grupările criminale din Serbia protestează și încearcă să atace frontiera sârbo-kosovară. Atacatorii poartă însemne ale organizației paramilitare Wagner și sunt conduși de Damjan Knežević, noul lider Wagner în Serbia. Misiunea KFOR a confirmat prezența grupurilor criminale la frontieră" – se spune în scrisoare și se adaugă că s-au tras focuri de armă asupra membrilor letoni ai KFOR care acționau în nordul Kosovo.

"Ceea ce este mai rău este că imediat după atac, presa din Serbia aflată sub controlul lui Vučić a început să relateze că Poliția kosovară ar fi deschis focul asupra sârbilor, încercând astfel să inflameze tensiunile și să provoace conflicte armate în nordul Kosovo" – se spune în scrisoarea adresată de Ministerul kosovar de externe adresată statelor membre UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.