Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe al Spaniei, de origine catalană, Josep Borrell, acuză separatiștii catalani de comportament 'totalitarist'

Ministrul de Externe al Spaniei, de origine catalană, Josep Borrell, a acuzat mișcarea separatistă din Catalonia ca fiind „totalitară”, întrucât nu ia în considerare și voința catalanilor care nu susțin secesiunea față de statul spaniol, relatează site-ul postului France 24, potrivit MEDIAFAX.

Citește și: E oficial! Vârsta de pensionare se va schimba- Cine sunt cei vizați

„Rădăcina problemei este că mișcarea de independență ignoră identitatea catalană a celor care nu sunt în favoare secesiunii”, a declarat pentru jurnaliști Josep Borrell, marți, la Madrid. „Când excluzi o parte, devine un act de totalitarism”, a mai adăugat acesta.

Declarația ministrului vine la o zi după ce Curtea Supremă a Spaniei a condamnat la închisoare nouă lideri ai mișcării separatiste din Catalonia, pentru perioade cuprinse între 9 și 13 ani.

Liderul catalan Quim Torra condamnă sentința curții ca dând dovadă de „dispreț față de societatea catalană”, care „va ști cum să răspundă acestei ticăloșii, în felul în care o face mereu, cu determinare și fermitate”.

Ca răspuns la acuzațiile lui Quim Torra, Josep Borrell a reiterat că nu toți catalanii împărtășesc viziunea acestuia. „Când îi aud pe oamenii care spun că locuitorii Cataloniei gandesc la fel ca Torra, reacția mea este: hei, și eu sunt catalan și nu gandesc ca tine. Nu poți afirma că toți catalanii gandesc ca mine”, a adăugat ministrul Borrell.

Citește și: Victor Ciutacu, reacție dură după dezvăluirile Rise Project despre Dan Barna: E evident că liderii USR se bucură de protecție la nivel înalt

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.