Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe al Turciei este aşteptat la Atena pentru o întâlnire care urmează să se ocupe de 'probleme bilaterale'

the telegraph
Mevlut Cavusoglu

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu este aşteptat să se întâlnească cu omologul său elen Nikos Dendias luni la Atena, a anunţat miercuri Ministerul de Externe grec, citat de DPA şi Reuters.

Întâlnirea este un nou pas în eforturile de menţinere a discuţiilor între cei doi vecini cu relaţii tensionate. Întâlnirea urmează să se ocupe de "probleme bilaterale", se spune în comunicatul Atenei.

Şeful diplomaţiei turce a anunţat la rândul său că va vizita Grecia la 31 mai, în contextul în care cele două state membre ale NATO caută să-şi îmbunătăţească legăturile după o dispută anul trecut ce a amplificat tensiunile regionale, a informat miercuri presa turcă, scrie Agerpres.ro.

O întâlnire a celor doi miniştri de externe la Ankara în aprilie s-a încheiat cu un scandal. La acea vreme, Dendias şi Cavusoglu s-au acuzat reciproc de conduită necorespunzătoare în conflicte centrale precum disputa privind gazele naturale şi politica de migraţie, la o conferinţă de presă comună.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate ani de zile. Printre altele, guvernul de la Atena îl acuză pe vecinul său de explorare ilegală a gazelor naturale în apele din zona economică exclusivă a Greciei.

Tensiunile s-au amplificat anul trecut asupra disputei vechi de decenii privind jurisdicţia maritimă şi drepturile la resursele offshore în Mediterana de Est. Cele două ţări au reluat de atunci discuţii bilaterale pentru soluţionarea litigiului.

Ankara susţine că zonele explorate aparţin platoului continental turc şi că Turcia are dreptul de a exploata resursele minerale.

Disputa a adus cele două ţări în pragul unui conflict armat anul trecut, dar recent relaţiile s-au detensionat uşor.

Potrivit informaţiilor din cercurile guvernamentale de la Atena, Cavusoglu se va întâlni de asemenea cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis în timpul vizitei. În aprilie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit pe Dendias.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.