Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe al Ungariei, la reuniunea NATO: 'Restrângerea drepturilor comunităţilor maghiare din Ucraina este inacceptabilă'

Peter Szijjarto facebook
 Peter Szijjarto

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat vineri, la reuniunea prin videoconferinţă a omologilor săi din statele membre NATO, că este 'inacceptabil' faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia, informează MTI.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe ungar, Szijjarto a arătat că Ungaria are un interes legitim într-o Ucraină puternică, sigură şi democratică, şi sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea acestei ţări.

În acelaşi timp însă, guvernul de la Budapesta consideră 'inacceptabilă' restrângerea drepturilor comunităţilor ungare din Ucraina, inclusiv printr-un proiect legislativ care va exclude, practic, persoanele cu două cetăţenii de la ocuparea unor funcţii publice, potrivit Agerpres.ro.

'Dacă vor adopta legea, ea va restrânge considerabil marja de manevră a guvernului ungar în ce priveşte sprijinirea Ucrainei', a declarat Szijjarto.

El a adăugat că a prevenit deja toate statele NATO în legătură cu acest lucru şi le-a solicitat să ajute să se pună capăt acestor încălcări.

Ministrul ungar a mai spus că ar trebui depuse toate eforturile pentru a se evita incitarea unei atmosfere de război rece, amintind că acela din vremea comunismului a fost un 'coşmar' pentru Europa Centrală, iar revenirea sa ar trebui împiedicată.

În context, Szijjarto a salutat recentele consultări între preşedinţii american şi rus, şi a menţionat că experienţa arată că, pentru Europa Centrală, cel mai bine este ca SUA şi Rusia să poată discuta în mod direct una cu cealaltă, la cel mai înalt nivel.

Ministrul ungar a mai spus că, la viitorul Consiliu NATO-Rusia, ţara sa va fi reprezentată de un secretar de stat de la Externe, în locul unui ambasador, pentru a evidenţia semnificaţia reuniunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.