Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal politic în Germania: Ministrul de externe Annalena Baerbock critică vizita cancelarului Olaf Scholz în China

DW
Annalena Baerbock

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a părut să critice, marţi, decizia cancelarului Olaf Scholz de a efectua o vizită în China, amintindu-i de angajamentele asumate prin programul de guvernare al coaliţiei de la Berlin şi cerându-i să modifice imediat strategia faţă de Beijing, anunță Mediafax.

Aflată în vizită în Uzbekistan, Annalena Baerbock, ministru de Externe şi unul dintre liderii formaţiunii germane Alianţa '90/Verzi, a sugerat că acesta nu este momentul potrivit pentru vizita lui Olaf Scholz, un politician social-democrat (SPD), la Beijing. Întrebată dacă este oportună vizita cancelarului Scholz în China imediat după congresul Partidului Comunist prin care preşedintele Xi Jinping şi-a consolidat poziţia, Baerbock a răspuns, conform publicaţiei Der Spiegel: "Cancelarul a decis momentul acestei vizite". Scholz va ajunge vineri la Beijing.

"Acum este esenţial ca Olaf Scholz să semnaleze clar că problema concurenţei corecte, cea a drepturilor omului şi a recunoaşterii drepturilor internaţionale reprezintă baza cooperării internaţionale cu noi", a subliniat Annalena Baerbock, potrivit publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Baerbock i-a amintit cancelarului Scholz că acordul coaliţiei guvernamentale de la Berlin prevede schimbarea strategiei politice faţă de China. Noua strategie este în curs de a fi elaborată de către Ministerul de Externe de la Berlin, condus de Annalena Baerbock.

"Acum este determinant ca mesajul stabilit de noi în acordul de coaliţie, un mesaj pe care eu l-am adus în Asia Centrală, să fie transmis şi Chinei", a insistat Baerbock, care efectuează un turneu în Kazahstan şi Uzbekistan, în cursul căruia a pledat pentru reforme democratice, respectarea drepturilor omului şi intensificarea cooperării energetice cu Uniunea Europeană.

"Noi am stabilit clar în programul de guvernare că Republica Populară China este un partener în problemele globale. Nu ne putem decupla de la un sistem globalizat, dar China este şi competitor şi rival sistemic. Iar perspectiva noastră în politica faţă de China se va îndrepta în această direcţie, la fel ca şi în cazul cooperării cu alte regiuni ale lumii", a atras atenţia Baerbock.

Afirmaţiile virulente ale ministrului german de Externe reflectă disputele privind participaţia unei companii chineze asupra controlului Portului german Hamburg. Cancelarul Scholz a decis săptămâna trecută ca grupul chionez Cosco să participe cu o cotă de aproximativ 25% la deţinerea Portului Hamburg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.