Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe britanic vizitează Iranul pentru discuții privind acordul nuclear. Este prima vizită a lui Jeremy Hunt la Teheran

www.opendemocracy.net
Jeremy Hunt

Ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, a sosit luni la Teheran, pentru prima dată de la preluarea mandatului, pentru discuţii cu autorităţile iraniene în ce priveşte acordul nuclear din 2015 şi subiecte de interes bilateral, transmite Reuters, citând media din Iran, conform Agerpres.

Jerremy Hunt 'se va întâlni astăzi cu (ministrul de externe iranian, Mohammad Javad) şi cu secretarul Consiliului Naţional Suprem de Securitate, Ali Shamkhani,' a relatat televiziunea de stat de la Teheran.

Shamkhani este un aliat al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care are cuvântul decisiv în toate problemele de stat, inclusiv cele referitoare la politica nucleară.

'Acordul nuclear cu Iranul rămâne un element vital al stabilităţii în Orientul Mijlociu, prin eliminarea ameninţării unui Iran nuclearizat. Cu toate acestea, acordul are nevoie să fie respectat 100% pentru a supravieţui', a subliniat Hunt într-un comunicat înaintea vizitei.

'Ne vom respecta partea noastră din înţelegere atât timp cât Iranul face acelaşi lucru. Trebuie însă să vedem şi un sfârşit al activităţii destabilizatoare a Iranului în restul regiunii dacă este să abordăm cauzele fundamentale ale provocărilor cu care se confruntă regiunea', a mai arătat Hunt.

Potrivit biroului său de presă, Jeremy Hunt va mai evoca la Teheran rolul Iranului în conflictele din Siria şi Yemen, dar şi problema drepturilor omului, urmând să ceară eliberarea imediată a cetăţenilor britanico-iranieni în cazul în care există motive umanitare pentru aceasta.

'Sosesc în Iran cu un mesaj clar pentru conducătorii ţării: aruncarea unor oameni nevinovaţi în închisoare nu poate şi nu trebuie să fie folosită ca o pârghie diplomatică', a subliniat el.

Luni dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Bahram Qasemi, a declarat că Iranul încă speră că Europa poate salva acordul din 2015.

'Există unele ambiguităţi în aplicarea mecanismului UE pentru protejarea comerţului cu Iran de sancţiunile americane (...) Dar noi ne păstrăm speranţa că europenii pot salva acordul', a declarat purtătorul de cuvânt în conferinţa săptămânală de presă, transmisă în direct la televiziune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.