Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe: 'Democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton de adaptabilitate'

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton de adaptabilitate, rezistenţă şi angajament de a lucra împreună, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea videoconferinţei aniversare a Comunităţii Democraţiilor.

Şeful diplomaţiei române a abordat, în discursul său, provocările pe care le-a adus pandemia de COVID-19, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dialog spumos între avocata lui Liviu Dragnea și Marian Ceaușescu: ‘Nu fugiți!’, ‘Eu nu fug, plec!’

"În ultimele luni, România a mizat pe multilateralism, responsabilitate şi empatie. A fost prima ţară care a găzduit rezerva europeană comună pentru echipamente medicale de urgenţă, distribuind materiale medicale către ţările din vecinătatea noastră şi nu numai. De asemenea, am oferit pachete de sprijin bilateral şi personal medical pentru ţări precum Republica Moldova, Italia, SUA şi, în curând, în Ucraina", a punctat el.

Ministrul român amintit de cele 19 principii ale Declaraţiei de la Varşovia, care au reunit, în urmă cu 20 de ani, "106 state aflate în diferite etape ale parcursului democratic, dar animate de acelaşi ideal democratic".

În acest context, el a vorbit de evoluţia ţării noastre.

"La acel moment, România nu era încă membră a NATO şi nici a Uniunii Europene, dar făcea eforturi să îşi consolideze instituţiile şi practicile democratice. Astăzi, statutul de stat membru UE şi NATO, împreună cu Parteneriatul strategic cu SUA, reprezintă pilonii politicii noastre externe", a spus Bogdan Aurescu.

El a adăugat că "România este o democraţie solidă, cu o societate civilă matură, cu o presă liberă şi dinamică".

Citește și: Silviu Mănăstire spulberă anchetele lui Tolontan referitoare la mafia care acționează în colaborare cu Poliția Locală Sector 4: ‘Pistol cu apă’

"Respectarea statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale sunt valori pe care le împărtăşim cu mulţi parteneri şi prieteni din întreaga lume", a subliniat ministrul român de Externe.

Criza COVID are mai mult decât o dimensiune sanitară, a adăugat ministrul. "Unii folosesc pandemia pentru a demonstra lipsa de eficienţă a autorităţilor; alţi actori indică duşmani externi pentru dificultăţi interne sau dispreţuiesc valorile liberale şi se grăbesc în a le cataloga ca învechite", a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, ştirile false, dezinformarea şi confuzia, "care pun la îndoială valorile comunităţii noastre, sunt mai prezente ca niciodată în fluxurile de ştiri".

"Această realitate necesită o acţiune coordonată şi hotărâtă. Nu trebuie să rămânem cu mâinile încrucişate - în caz contrar, nu există nicio îndoială că moştenirea noastră comună, precum şi bunăstarea concetăţenilor noştri vor fi afectate", a apreciat şeful diplomaţiei române.

În context, el a vorbit despre posibilitatea ca această criză să devină una a democraţiei.

"Am convingerea că ar trebui să folosim impulsul dat de aniversarea Comunităţii Democraţiilor, pentru a ne concentra asupra a ceea ce putem face pentru a preveni ca această criză sanitară să devină o criză a democraţiei", a menţionat el.

Totodată, ministrul a făcut referire la prioritatea promovării "informaţiilor exacte privind starea de fapt şi drepturile şi îndatoririle cetăţenilor în timpul pandemiei".

Aurescu a anunţat şi că România va organiza, în a doua parte a lunii iulie, un Forum virtual pentru tineret, ce va avea ca obiectiv împărtăşirea bunelor practici la nivel regional în ceea ce priveşte participarea politică şi civică a tinerilor.

Ministrul de Externe a subliniat că preşedinţia României la Comunitatea Democraţiilor va continua seria evenimentelor privind "Combaterea interferenţei externe maligne în democraţii".

"Asistăm la eforturile constante ale unor entităţi străine de a estompa graniţa dintre adevăr şi minciună, de a semăna confuzie şi neîncredere în guvernele alese în mod democratic. Din păcate, aceasta pare a fi devenit o caracteristică a timpurilor noastre", a apreciat oficialul român.

El a spus că democraţia este "un maraton".

"Vreau să îmi reafirm convingerea că democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton - de adaptabilitate, rezistenţă şi angajament de a lucra împreună - un maraton pe care trebuie să îl câştigăm împreună", a evidenţiat Bogdan Aurescu.

Ministrul a prezidat, vineri, Conferinţa aniversară de nivel înalt a Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată în sistem videoconferinţă, în contextul exercitării preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (2019-2021).

La eveniment a participat fostul secretar de stat american Madeleine Albright, fondator al Comunităţii Democraţiilor, în calitate de keynote speaker. Conferinţa a fost co-moderată de secretarul general al Comunităţii Democraţiilor, Thomas Garrett.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.