Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe german cere reformarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a se adapta actualităţii

naftemporiki.gr
germania alegeri

Ministrul de externe german Heiko Maas a cerut creşterea numărului de membri permanenţi din Consiliul de Securitate al ONU pentru a se adapta actualităţii, în contextul în care ţara sa se pregăteşte să se alăture de la 1 ianuarie ca membru nepermanent în acest organ al Naţiunilor Unite, însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, informează joi dpa, relatează Agerpres.

Consiliul de Securitate, creat în urmă cu peste 70 de ani, ''nu mai este actual'', a declarat Maas pentru dpa. ''Cred că echilibrul de puteri în lume trebuie să fie mai bine reprezentat decât este în acest moment'', a explicat el.

Germania va deveni membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru un mandat de doi ani, începând cu 1 ianuarie. Acest organ principal al ONU are cinci membri permanenţi şi 10 membri prin rotaţie, însă Maas este de părere că Germania merită un loc permanent în Consiliu.

''Deşi va fi dificil, nu vom înceta să continuăm să punem această chestiune pe agendă. Se vorbeşte despre reforme de prea multă vreme fără să fi fost făcut niciun fel de progres'', a insistat Maas.

Reformarea Consiliului de Securitate al ONU a fost subiect de dezbatere încă de la începutul anilor 1990. La fel ca şi Germania, Japonia, Brazilia şi India au cerut la rândul lor extinderea Consiliului.

Citește și: Efectele asupra economiei globale cauzate de războiul comercial dintre Statele Unite ale Americii și China

Maas a apreciat totodată că, în calitatea sa de membru al Consiliului, Germania va fi mai aproape de crizele şi conflictele globale. ''Cred că responsabilitatea noastră este în creştere. Aşteptările faţă de noi sunt probabil mai mari decât oricând'', a insistat şeful diplomaţiei germane, care s-a declarat în favoarea unei mai mari implicări în eforturile diplomatice pentru a soluţiona crizele din Orientul Mijlociu.

Totuşi, Maas s-a declarat precaut în ceea ce priveşte extinderea angajamentului militar. ''Trebuie să desfăşurăm capacităţile Bundeswehr-ului (armata germană) de aşa manieră încât (armata) să nu fie suprasolicitată'', a apreciat ministrul german. În consecinţă, vocea Germaniei în soluţionarea conflictelor va câştiga mai multă greutate, a încheiat Maas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.