Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe interimar al Libanului acuză state din Golf de finanţarea Statului Islamic

harta.infoturism.ro
liban

Ministrul de externe interimar libanez Charbel Wehbe a acuzat într-un interviu acordat luni seara state din Golf că au contribuit la extinderea grupării jihadiste Statul Islamic, comentarii care ar putea amplifica tensiunea în relaţiile deja tensionate dintre Liban şi ţările bogate în resurse de petrol, notează marţi Reuters.

'Acele ţări ale iubirii, prieteniei şi fraternităţii ne-au adus Statul Islamic şi l-au plantat în câmpiile Ninive şi Anbar şi în Palmira', a afirmat Wehbe într-un interviu acordat reţelei regionale Al Hurra, referindu-se la zone din Siria şi Irakul vecin pe care Statul Islamic le-a ocupat în 2014, potrivit agerpres.ro.

Întrebat dacă prin 'acele ţări' se referă la state din Golf, Wehbe a spus că nu vrea să nominalizeze nicio ţară. Însă la întrebarea dacă în opinia sa state din Golf au finanţat Statul Islamic, el a răspuns:'Cine l-a finanţat atunci, eu am fost acela?'.

Premierul libanez desemnat Saad al-Hariri şi-a exprimat dezaprobarea faţă de aceste comentarii, afirmând că ele ar putea afecta relaţiile externe într-un moment în care Libanul se confrunta cu numeroase crize.

Libanul este copleşit de probleme economice majore, ceea ce reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii sale de la războiul civil din 1975-1990.

Statele din Golf, între care Arabia Saudită, s-au arătat reticente în a-i oferi ajutor pentru a uşura povara economică, păstrând distanţa, alarmate de influenţa crescândă a Hezbollah, un puternic grup militant susţinut de Iran, principalul său rival în regiune.

În aprilie, Arabia Saudită a interzis importurile de fructe şi legume libaneze, invocând traficul de droguri, după ce a anunţat că responsabili ai săi vamali au dejucat o tentativă de contrabandă cu peste 5,3 milioane de comprimate de captagon, un tip de amfetamine, ascunse în transporturi de rodii.

'De parcă criza în care ţara se scufundă şi boicotul de care suferă nu ar fi fost suficient', a transmis biroul lui Hariri într-un comunicat prin care a condamnat remarcile ministrului de externe interimar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.