Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe Luminiţa Odobescu participă, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Inquam Photos / Octav Ganea
Luminita Odobescu

Ministrul Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu va participa, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Bruxelles, potrivit news.ro.

Agenda de discuţii va viza situaţia din Israel şi Fâşia Gaza, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferinţă a ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba, relaţiile Armenia-Azerbaidjan şi dimensiunea externă a securităţii economice a UE.

În ceea ce priveşte situaţia din Israel şi Fâşia Gaza, miniştrii de externe vor evalua ultimele evoluţii, cu accent pe riscurile de securitate şi situaţia umanitară gravă, importanţa eliberării tuturor ostaticilor, precum şi coordonarea consulară pentru evacuările cetăţenilor străini care vor să părăsească Fâşia Gaza. De asemenea, va avea loc un schimb de opinii privind continuarea angajamentului UE în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, mai arată comunicatul de presă al MAE.

Pe tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente din teren şi sprijinul pe termen lung al UE pentru Ucraina. Vor fi abordate şi angajamentele de securitate pentru Ucraina, aderarea Ucrainei la UE, promovarea şi implementarea Formulei de Pace în plan internaţional, continuarea izolării Rusiei în forurile internaţionale.

Relaţiile Armenia-Azerbaidjan vor fi tratate cu scopul agreării unei abordări comune a UE în ceea ce priveşte măsurile de sprijin pentru Armenia, concomitent cu continuarea acţiunilor de mediere şi facilitare a dialogului de către UE între părţi, în scopul sprijinirii procesului de pace.

Oficialii europeni vor avea o discuţie privind dimensiunea externă a securităţii economice a UE, cu accent pe aspecte legate de rolul CAE, utilizarea instrumentelor asociate Politicii Externe şi de Securitate Comună a UE, precum şi cooperarea cu statele terţe, conform sursei citate.

În continuarea CAE va avea loc o reuniune ministerială a UE cu Balcanii de Vest, în contextul angajamentului european şi al partenerilor din Balcani de aprofundare şi accelerare a apropierii de UE, inclusiv în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comună, prin reuniuni mai numeroase la nivel înalt, vizite UE în regiune şi coordonare în forurile internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.