Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe rus susține că țara sa este pregătită să lucreze 'pentru salvarea' Tratatului Forţele Nucleare în pofida numeroaselor probleme

www.tehnomil.net
sistem rachete Himars

Rusia este pregătită să lucreze 'pentru salvarea' Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) - care datează din perioada Războiului Rece, în pofida numeroaselor probleme - din care SUA ameninţă să se retragă, a declarat miercuri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de Reuters, AFP şi TASS, relatează Agerpres.

'Suntem ca întotdeauna gata să lucrăm pentru salvarea tratatului', a declarat Lavrov în conferinţa sa de presă anuală, în care a acuzat SUA de 'ignorarea' tuturor propunerilor 'constructive' ale Rusiei pentru salvarea tratatului şi care 'au insistat asupra ultimatumului lor', aşa cum s-a văzut la consultările de marţi de la Geneva.

'Sper că ţările europene, care ar putea avea mai mult interes în aceasta decât oricine altcineva, vor depune eforturi de a nu se cala pe poziţia americană şi vor încerca să determine Washingtonul să aibă o poziţie mai responsabilă', a declarat şeful diplomaţiei ruse, lansând un apel ţărilor europene să sprijine Moscova în aceste negocieri.

Consultările ruso-americane desfăşurate marţi la Geneva pe tema Tratatului INF s-au încheiat fără niciun rezultat. Washingtonul acuză Moscova de încălcarea acestui tratat semnat de URSS şi SUA în 1987 la finalul Războiului Rece, susţinând că Rusia a dezvoltat un nou tip de rachetă balistică Novator 9M729 care încalcă pactul.

La 4 decembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a dat Rusiei un termen de 60 de zile ca să se conformeze obligaţiilor ce decurg din Tratatul INF, în caz contrar ameninţând că Washingtonul îşi vor suspenda angajamentele în baza acestui pact la începutul lunii februarie.

Citește și: Prim-ministrul olandez Mark Rutte, mesaj clar către britanici: 'Este de datoria lor să ne spună ce vor'

Rusia susţine că racheta de croazieră Novator 9M729 (SSC-8, conform clasificării NATO) nu este interzisă de INF, având în vedere că raza sa de acţiune este de 498 de kilometri, în timp ce tratatul vizează rachetele cu o rază între 500 şi 5.500 de kilometri.

În finalul reuniunii de la Geneva, ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov a acuzat SUA că sunt 'pe deplin' responsabile de eventuala rupere a tratatului, adăugând că Rusia a formulat propuneri destinate depăşirii impasului.

'Am profitat de consultări pentru a propune părţii americane o serie de măsuri concrete privind rachetele din 9M729, care, în opinia noastră, ar elimina orice suspiciune de nerespectare a acestui tratat', a declarat Riabkov.

Lavrov a declarat miercuri că aceste consultări 'au constat doar în a spune că Rusia încalcă' tratatul şi că 'noi trebuie să facem ceea ce cere SUA, dar Statele Unite nu trebuie să dea nimic la schimb'.

Potrivit NATO şi Statelor Unite, acest nou sistem de rachete încalcă Tratatul INF şi este responsabil pentru ameninţarea Washingtonului de a se retrage.

Tratatul INF - semnat de preşedintele american Ronald Reagan şi de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov - le interzice Statelor Unite şi Rusiei să deţină, să producă sau să testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Referitor la Tratatul de reducere a armelor nucleare START, Lavrov a spus că Moscova şi-ar dori prelungirea tratatului START (care expiră în 2021) cu SUA, dar se teme că Washingtonul doreşte 'să pună capăt' şi acestui acord.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Rusia, precum şi alte ţări, exprimă temeri că retragerea SUA şi din acest acord face parte din planurile actualei administraţii americane, după ce preşedintele Donald Trump a calificat START drept unul dintre acordurile 'proaste' semnate de Barack Obama.

În 2010, preşedinţii american şi rus de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, au semnat la Praga Tratatul START, prin care SUA şi Rusia se angajau să îşi reducă numărul de focoase nucleare la 1.550 pentru ambele ţări. Deşi valabil pentru zece ani, acest acord poate fi prelungit de comun acord pentru alţi maximum cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.