Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe turc acuză Germania că a devenit un adăpost pentru infractori

the telegraph
Mevlut Cavusoglu

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a acuzat marţi Germania că a devenit un adăpost sigur pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pentru mişcarea clericului Fethullah Gulen, acuzat la Ankara de orchestrarea puciului ratat din 2016, informează DPA, conform agerpres.ro

Aflat în a treia vizită oficială la Berlin în ultimele două luni, Cavusoglu a declarat că guvernul din care face parte "se aşteaptă ca Germania să fie mai vigilentă faţă de aceşti infractori". PKK este considerat oficial de Uniunea Europeană şi de Statele Unite o organizaţie teroristă, iar Turcia a reproşat în repetate rânduri Germaniei atitudinea tolerantă faţă de mişcarea kurdă, reaminteşte agenţia citată. 

Ministrul a precizat că 768 de discipoli ai lui Gulen au cerut azil în Germania, iar 401 dintre ei l-au primit deja. 

Chiar înaintea vizitei lui Cavusoglu, Turcia a cerut Germaniei să îl aresteze şi să îl extrădeze pe liderul kurd sirian Saleh Muslim, acuzat de mai multe atentate la Ankara în februarie şi martie 2016. La sfârşitul săptămânii trecute, Muslim a participat la o manifestaţie la Berlin împotriva ofensivei militare turce în regiunea Afrin din nord-estul Siriei. 

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a replicat că acest caz va fi verificat riguros, după care se va lua o decizie conform legii. 

Cavusoglu i-a mai cerut omologului său anularea avertizării de călătorie în Turcia pentru cetăţenii germani, emisă în iulie anul trecut, pe motiv că riscă să fie arestaţi arbitrar, după arestarea activistului german pentru drepturile omului Peter Steudtner (eliberat ulterior). Începând din 2016, după mai multe atentate teroriste, tentativa de lovitură de stat şi deteriorarea relaţiilor bilaterale cu Germania, Turcia s-a confruntat cu o scădere a numărului de turişti din Uniunea Europeană, în special germani, menţionează DPA. 

Referitor la această solicitare, Gabriel a afirmat că retragerea avertizării de călătorie depinde de evoluţia nivelului de securitate din Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.