Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe ungar acuză MAE român că îngreunează îmbunătățirea relațiilor bilaterale

Peter Szijjarto facebook
 Peter Szijjarto

Un comunicat emis de Ministerul român de Externe despre recentele discuţii între miniştrii de externe român şi ungar, Teodor Meleşcanu şi Peter Szijjarto, privind chestiunile bilaterale nesoluţionate va face mai dificilă îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, a declarat miercuri şeful diplomaţiei ungare, potrivit agenţiei de presă MTI, potrivit agerpres.ro.

Meleşcanu şi Szijjarto s-au întâlnit marţi în marja reuniunii informale a miniştrilor Afacerilor Externe din statele OSCE, care a avut loc la Strbske Pleso, în Slovacia.

Potrivit MAE român, în timpul acestei întrevederi, desfăşurată ''la solicitarea expresă a părţii române, în condiţiile menţinerii de către partea ungară a unei atitudini neconstructive şi pentru a descuraja provocările constante ale părţii ungare'', ministrul ungar de externe ''a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în Justiţie''.

Citește și: Codrin Ștefănescu a IZBUCNIT pe Raportul GRECO: 'Concluzie ilogică și bizară. Bine că nu ne cer să ne desființăm'

Teodor Meleşcanu i-a reamintit omologului său ungar că "într-un stat democratic, cu stat de drept funcţional şi care respectă valorile europene şi, implicit, principiul separaţiei puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenţie a Guvernului în Justiţie".

Potrivit agenţiei ungare de presă, Peter Szijjarto a discutat cu omologul său român despre Codul Administrativ recent adoptat în România şi despre situaţia cimitirului de la Valea Uzului. În legătură cu Codul Administrativ, Szijjarto i-a cerut lui Meleşcanu să ia măsuri pentru a garanta că va fi introdusă în lege o prevedere privind drepturile minorităţilor, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta, după cum precizează MTI. Prevederea le-ar garanta minorităţilor că îşi vor putea folosi limba maternă chiar şi în situaţia în care comunitatea lor reprezintă mai puţin de 20% din populaţia regiunii, a precizat Ministerul de Externe ungar.

CITEȘTE ȘI: Unul dintre cele mai folosite medicamente poate fi fatal! Cum îți dai seama că ai o intoleranță la aspirină

Szijjarto i-a cerut, de asemenea, lui Meleşcanu să ajute la facilitarea consultărilor între experţii din cele două ţări asupra chestiunii cimitirului de la Valea Uzului şi să susţină o vizită comună la faţa locului în cât mai scurt timp posibil.

''Într-o ţară guvernată de statul de drept care respectă valorile europene, nu sunt sancţionaţi cei care iau parte la o demonstraţie paşnică la un cimitir, ci mai degrabă cei care îi atacă'', a mai spus şeful diplomaţiei ungare în declaraţia transmisă miercuri.

De asemenea, el le-a cerut parlamentului şi guvernului român să facă tot ce le stă în putere să creeze condiţiile legale pentru ca minorităţile din România să-şi exercite drepturile, notează agenţia MTI. Mai mult, a adăugat Szijjarto, nimănui nu trebuie să i se permită să aplice ''amenzi exorbitante'' membrilor minorităţilor naţionale doar pentru că şi-au folosit simbolurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.