Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de finanţe german s-a declarat 'deschis' faţă de ideea utilizării fondurilor ruse pentru reconstrucţia Ucrainei

euronews.com
Christian Lindner

Ministrul de finanţe german, Christian Lindner, s-a declarat miercuri 'deschis' faţă de ideea utilizării pentru reconstrucţia Ucrainei a capitalurilor Băncii Centrale ruse îngheţate în cadrul sancţiunilor occidentale, transmite AFP.

'Sunt deschis unei discuţii la nivel internaţional cu privire la confiscarea capitalurilor Băncii Centrale ruse', a declarat Lindner într-o conferinţă de presă, întrebat despre oportunitatea utilizării activelor vizate în cadrul sancţiunilor pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, potrivit Agerpres.ro.

'Îmi pot imagina acest lucru din punct de vedere politic, dacă este dorit', a adăugat el.

În privinţa bunurilor îngheţate ale persoanelor private şi companiilor, situaţia este mai complicată întrucât exproprierile sunt supuse 'unor norme de drept de care nu puteam să nu ţinem cont la nivel politic', a completat ministrul german.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se pronunţase săptămâna trecută pentru confiscarea activelor ruse îngheţate în UE spre a le face 'disponibile' pentru reconstrucţia Ucrainei.

La rândul său, preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului la sfârşitul lunii aprilie să-i dea posibilitatea confiscării averilor oligarhilor ruşi blocate în SUA, pentru a le utiliza în favoarea Ucrainei. Canada se află pe aceeaşi linie.

Charles Michel a afirmat totuşi că a fost cerut un aviz serviciului juridic al Consiliului European în ce priveşte fezabilitatea unei astfel de măsuri, pentru că 'există 27 sisteme juridice în UE şi, în multe state membre, este necesară o hotărâre a unui tribunal'.

'Este un proces dificil şi lung', a recunoscut el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.