Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de interne german cere REFORMAREA din temelii a serviciilor de securitate

Politico
Thomas de Maiziere

Ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, a prezentat marţi direcţiile principale ale reformei pe care o propune în ce priveşte serviciile de securitate, după breşele scoase la iveală recent de atentatul comis la 19 decembrie în piaţa de Crăciun din Berlin, transmite AFP, potrivit agerpres.

S-a aflat cine este TERORISTUL din Istanbul. Detalii cutremurătoare / FOTO-VIDEO

Într-un articol de opinie publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, ministrul conservator insistă pe necesitatea de întărire a puterilor statului federal în materie de informaţii interne şi de accelerare a expulzării migranţilor cărora le-au fost respinse cererile de azil.

De Maiziere propune, totodată, acordarea de competenţe sporite poliţiei federale, până acum limitate, şi înfiinţarea unui centru de criză care să aducă sub aceeaşi umbrelă ansamblul serviciilor cu atribuţii în materie de migranţi şi antiterorism.

'Statul federal nu are competenţe în materie de catastrofe de amploare naţională' precum atentatul de pe 19 decembrie, în care au fost ucise 12 persoane, scrie ministrul german, regretând situaţia actuală în care 'competenţele în materie de luptă împotriva terorismului internaţional sunt fărâmiţate'.

'Avem nevoie', afirmă responsabilul federal, 'de reguli omogene şi de o mai bună coordonare', mai ales în ce priveşte supravegherea indivizilor clasaţi ca 'periculoşi'.

Teroristul din Istanbul este de NEGĂSIT. Trupele speciale au luat la puricat un cartier întreg

AFP aminteşte că atentatul din piaţa de Crăciun de la Berlin a scos la iveală breşe ale sistemului federal, în condiţiile în care în Germania, după epoca nazistă, competenţele în materie de poliţie sau de supraveghere sunt împărţite între cele 16 landuri şi statul federal.

Or, autorul prezumtiv al atentatului, tunisianul Anis Amri, care jurase credinţă Statului Islamic, a reuşit să se strecoare prin filtrul măsurilor de supraveghere care l-au vizat, profitând tocmai de această fărâmiţare a responsabilităţilor.

Poliţia încetase să-l mai supravegheze din septembrie, în lipsa elementelor suficiente despre un eventual proiect de atentat şi deşi fusese clasat de mai multe luni drept individ potenţial periculos.

Anis Amri, căruia îi fusese refuzată cererea de azil, ar fi trebuit repatriat în ţara sa, însă autorităţile de la Tunis au întârziat trimiterea documentelor necesare.

Printre alte măsuri propuse de ministrul de interne german se mai află, în acest context, înfiinţarea unor centre speciale în apropierea aeroporturilor, unde să fie plasate persoanele ce urmează să fie expulzate, în săptămânile sau zilele dinaintea extrădării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.