Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, discuție cu comisarul pentru Justiţie al CE

comisia europeana

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o întrevedere cu Věra Jourová, comisar pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen al Comisiei Europene, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, informează un comunicat al MAE transmis Agerpres.

Pe parcursul discuţiilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evocat raportul privind progresele României în cadrul MCV, publicat de Comisia Europeană la 25 ianuarie, care evidenţiază progresele substanţiale înregistrate de România în raport cu obiectivele stabilite la instituirea mecanismului, arată sursa citată. Oficialul român a evidenţiat deschiderea autorităţilor române de a coopera, în continuare, cu Comisia Europeană în vederea îndeplinirii obiectivului comun de finalizare a MCV, într-un orizont cât mai apropiat.

În acelaşi context, înaltul oficial român a exprimat apreciere pentru recunoaşterea de către Comisia Europeană, în cadrul recentului raport MCV, a absenţei oricăror conexiuni între MCV şi alte politici şi decizii UE, precum cele privind aderarea la spaţiul Schengen sau fondurile structurale, aceasta fiind o poziţie pe care autorităţile române au susţinut-o constant, mai precizează MAE. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a reiterat mesajele privind angajamentul ferm al tuturor instituţiilor şi factorilor decizionali din România de a continua lupta împotriva corupţiei. "Guvernul României respectă dreptul de liberă exprimare a cetăţenilor, subliniind totodată necesitatea evitării violenţelor, disensiunilor şi polarizării în societate, fiind necesar un dialog constructiv, argumentat, între toţi actorii implicaţi pentru identificarea unor soluţii comune care să respecte deciziile obligatorii ale Curţii Constituţionale, precum şi obligaţia transpunerii Directivelor europene în legislaţia naţională, evitându-se astfel declanşarea procedurilor de infringement", a declarat ministrul delegat, referindu-se la evenimentele recente.

Potrivit MAE, "partea română şi-a exprimat regretul faţă de politizarea unor subiecte atât de importante, precum şi încrederea că sincopele de comunicare vor fi depăşite şi evitate pe viitor". De asemenea, "a transmis întreaga disponibilitate pentru un dialog cât mai consistent şi coordonat cu Comisia Europeană, precum şi cu alţi oficiali la nivelul UE, pe toate dosarele privind afacerile europene, aflate în portofoliul propriu". În comunicat se arată că a fost subliniată necesitatea unui dialog de substanţă în perioada următoare al autorităţilor române de resort, în special Ministerul Justiţiei, pe temele legate de evoluţiile interne curente, precum şi cele referitoare la continuarea reformei sistemului judiciar şi a măsurilor anticorupţie. De asemenea, oficialul "a făcut un apel pentru o evaluare cât mai cuprinzătoare a Comisiei Europene care să ia în considerare inclusiv informaţiile oficiale furnizate de autorităţile române pe subiectele de interes".

Discuţiile au mai vizat şi alte subiecte aflate pe agenda europeană, precum crearea Parchetului European, legislaţia europeană în domeniul combaterii fraudelor fiscale şi cea privind combaterea discriminării şi promovarea egalităţii de gen. Referitor la acest ultim aspect, ministrul delegat a evidenţiat susţinerea fermă pe care România o acordă promovării acestor iniţiative în plan european. A adresat invitaţia comisarului european de a vizita România în cursul acestui an, invitaţie acceptată de către acesta, mai arată MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.