Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Dezvoltării, anunț important pentru toți părinții din țară: Acest proiect de investiţie este unul important

Inquam Photos / Octav Ganea
Cseke Attila

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a aprobat joi construcţia a 138 de creşe noi în toate judeţele ţării, potrivit Agerpres.

"Astăzi am aprobat construirea, prin ordin de ministru, a 138 de creşe noi în toate municipiile ţării, în toate judeţele României. Aşa cum am promis, acest proiect de investiţie este un proiect important, prioritar pentru Ministerul Dezvoltării, pentru Guvern, fiind vorba de un domeniu în care astăzi în România există 386 de creşe. Avem o acoperire teritorială completă pe această investiţie", a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că finanţarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării, urmând să fie alocaţi şi bani din PNRR.

"Practic, vorbim de 102 municipii beneficiare ale acestui program naţional de construcţie de creşe, la care se adaugă şi cele 6 sectoare din Municipiul Bucureşti. La 24 de municipii care au un număr de locuitori de peste 100.000, din cele 40 reşedinţă de judeţ (...), respectiv sectoarele Municipiului Bucureşti, aprobarea este pentru câte două creşe. Pentru toate celelalte municipii reşedinţă de judeţ cu sub 100 000 de locuitori, respectiv alte municipii decât reşedinţă de judeţ, aprobarea este pentru construirea a câte unei creşe în aceste localităţi. Lista va fi publică şi va fi accesată pe site-ul MDLPA. Încurajez autorităţile locale să depună în continuare cereri. Vom evalua în continuare aceste cereri şi în mod categoric vom continua această construcţie de creşe şi pe alte paliere", a explicat ministrul.

Cseke Attila a amintit că în cadrul acestui program de investiţii de infrastructură a MDLPA, care a demarat la începutul mandatului său, pentru 47 din cele 138 de obiective de investiţii există documentaţia necesară pentru această etapă, ceea ce înseamnă că vor mai fi necesare hotărâri ale consiliilor locale, după care aceste investiţii vor merge în licitaţie publică.

"Preconizez că în urma acestor licitaţii publice la începutul anului viitor, respectiv şi dacă ajungem până în martie este un termen foarte rezonabil, în martie anul viitor să avem primele contracte de execuţie pentru acest proiect de investiţii de creşe. Pentru 91 de proiecte de investiţii aprobate, introduse pe lista ordinului de ministru, sunt necesare ori completări din partea autorităţilor locale, ori lipseşte deocamdată solicitarea. În ordinul de ministru se specifică foarte clar că există un termen de 60 de zile în care autorităţile locale pot aduce aceste documente, în caz contrar ele vor fi eliminate de pe lista de investiţii. Am făcut aceasta procedură pentru a asigura accesul universal al tuturor municipiilor din această ţară şi a evita orice discuţie legată de eventuala apartenenţă politică a primarului", a precizat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a menţionat că există patru judeţe în care toate municipiile au depus cereri şi au documentaţia în regulă la această etapă a investiţiei - Covasna, Galaţi, Satu Mare şi Sibiu.

"Ministerul Dezvoltării se ocupă de această investiţie a infrastructurii antepreşcolare, dar, după cum ştiţi, în coaliţie am discutat şi am convenit şi la rectificarea bugetară vor fi prevăzute sumele necesare pentru preluarea la bugetul Ministerului Educaţiei a cheltuielilor de funcţionare a creşelor. Până în acest moment aceste cheltuieli sunt strict în sarcina UAT-urilor - este explicaţia pentru care avem atât de puţine creşe în ţară. (...) Guvernul modifică radical această abordare şi după rectificarea bugetară din septembrie aceste cheltuieli de funcţionare pot fi preluate de către stat. Noi construim, bugetul asigură cheltuieli de funcţionare, Ministerul Educaţiei anul acesta dă drumul la cursul de pregătire pentru educatori specific acestui segment de creşe. Este un proiect integrat care tratează practic toate problemele pe învăţământul antepreşcolar", a arătat ministrul Dezvoltării.

El a subliniat că la rectificarea bugetară va fi o creştere importantă a bugetului MDLPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.