Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Economiei: Companiile din industria de apărare şi Ministerul Economiei nu au contracte cu livrare de muniţie în Ucraina

bursa.ro
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunţat că nu au contract cu livrare de muniţie în Ucraina nici companiile din industria de apărare, nici ministerul pe care îl conduce. El a precizat că au crescut cifrele pe achiziţiile interne, menţionând şi că cifra de afaceri a Romarm s-a dublat în 2022, potrivit news.ro

“Companiile din industria de apărare şi-au mărit cifra de afaceri pe contracte care ţin de achiziţia internă, dar şi de achiziţia internaţională. Companiile din industria de apărare şi Ministerul Economiei nu au contracte cu livrare de muniţie în Ucraina. Avem contractele tradiţionale pe care ni le onorăm, dar e adevărat, în actualul context privind asigurarea capabilităţilor şi asigurarea necesarului de muniţie, cifrele de afaceri au crescut. (...) Avem beneficiari tradiţionali pe care îi păstrăm şi atunci, în contextul generat de asigurarea acestor stocuri, cifrele au crescut. Au crescut şi cifrele pe achiziţiile interne şi de aceea discuţiile pe care le avem cu Ministerul Apărării Naţionale sunt în direcţia măririi acestor stocuri pentru asigurarea necesarului Ministerului Apărării pentru situaţii normale de aprovizionare”, a declarat Florin Spătaru, la Europa Liberă.
El a precizat ce anume produc aceste companii.
“Vorbim de muniţie. Companiile din industria de apărare de stat, avem companii care produc muniţie calibru mic şi calibru mediu şi avem asigurarea mentenanţei pentru echipamentele care sunt în funcţiune. Sunt echipamente care sunt în dotarea MApN. Pentru transportoare mobile avem acest contract cu cei de la General Dynamics şi construim şi continuăm să adaptăm, să furnizăm din ce în ce mai mult pe transportoarele Piranha care se construiesc la Uzina Mecanică Bucureşti, care va asigura şi mentenanţa acestor echipamente”, a explicat ministrul Economiei.
El a fost întrebat ce a livrat în ultimii ani industria locală de apărare Armatei Române.
“Vorbim de partea de muniţie. Muniţie necesară pentru stocuri, cum este ea stabilită prin necesarul MApN. Vorbim de modernizarea unor avioane, vorbim de mentenanţa pentru transportoarele în funcţiune ale MApN şi, de asemenea, pentru UMB, de această integrare. Foarte mulţi producători, inclusiv din Polonia sau din alte ţări, nu au motoarele, nu au echipamentele principale şi ei le achiziţionează din altă parte, doar că procesul de integrare şi construcţie a acestor transportoare este un proces care aduce plus-valoare. Nu trebuie să ignorăm acest aspect. Dacă ar fi să avem transportoare realizate împreună cu centrul de cercetare al Ministerului Apărării Naţionale motoarele ar trebui să le achiziţionăm din altă parte pentru că România nu are un producător de motoare”, a explicat Florin Spătaru.
Ministrul Economiei a mai fost întrebat de ce industria de apărare mai produce muniţie de tip rusesc deşi România este de mulţi ani în NATO.
“Avem în proces de omologare muniţie NATO, dar această muniţie non-NATO este cea care este solicitată de MApN, de Ministerul de Interne, de toate structurile ţării care au nevoie de astfel de produse”, a precizat Florin Spătaru.
Întrebat de câţi bani exportă arme România, ministrul Economiei a răspuns: “Nu aş vrea să dau o cifră exactă, ceea ce pot să vă spun este că Romarm – compania naţională care integrează toate filialele din industria de apărare - şi-a dublat cifra de afaceri în 2022”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.