Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Economiei de la Madrid a confirmat că NU vrea şefia Eurogrup

Luis de Guindos

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos (foto), a declarat marţi că nu candidează la funcţia de preşedinte al Eurogrupului, pe fondul speculaţiilor referitoare la o eventuală demisie a titularului acestui post, olandezul Jeroen Dijsselbloem, transmite AFP, conform agerpres.

"Nu candidez la preşedinţia Eurogrupului", a spus Luis de Guindos într-o conferinţă de presă, fără a oferi alte detalii.

ALERTĂ - Mai mulţi turişti români sunt BLOCAŢI în Mexic de mai bine de 24 de ore

Luis de Guindos a fost principalul rival pentru a-i succeda în funcţie lui Jeroen Dijsselbloem în anul 2015, când a expirat primul mandat al olandezului, însă în cele din urmă Dijsselbloem a reuşit să obţină un al doilea mandat.

Pe de altă parte, Luis de Guindos şi-a exprimat regretele pentru faptul că Spania este sub-reprezentantă în posturile de conducere ale instituţiilor europene, mai ales având în vedere aportul actual al Spaniei la economia europeană. În 2016, Produsul Intern Brut al Spaniei a crescut cu 3,2%, un ritm de creştere dublu faţă de media din zona euro.

Întrebat duminică de mai multe publicaţii, şeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, şi-a exprimat sprijinul pentru Luis de Guindos apreciind că este una din cele mai importante şi mai competente personalităţi din cadrul Eurogrupului. De Guindos ocupă postul de ministru al Economiei în Guvernul Rajoy încă din luna decembrie 2011 şi în mandatul său a condus Spania printr-o perioadă dificilă de reduceri de cheltuieli şi de asemenea a supervizat un plan european de asistenţă pentru băncile spaniole cu probleme.

Paris. Un protest împotriva brutalităţii poliţiei s-a transformat în confruntări violente - VIDEO

În prezent, preşedintele Eurogrupului, ministrul olandez de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem, este în mijlocul unei controverse după ce a spus că ţările din sud "cheltuiesc bani pe alcool şi femei". În replică, premierii Spaniei şi Portugaliei au cerut demisia lui Dijsselbloem, care ulterior şi-a prezentat scuze pentru declaraţiile sale dar a precizat că nu intenţionează să demisioneze.

În mod normal, mandatul lui Dijsselbloem în funcţia de preşedinte al Eurogrupului expiră în luna ianuarie 2018 însă partidul socialist din care face parte a suferit o înfrângere gravă la alegerile parlamentare care au avut loc săptămâna trecută în Olanda. În aceste condiţii, nu este clar dacă Dijsselbloem va mai rămâne în Guvernul condus de liberalul Mark Rutte după negocierile pentru formarea unei noi coaliţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.