Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Economiei explică noile tarife plafonate la energie - Furnizorii care vor emite facturi mari vor fi sancționați

playtech.ro
factura energie curent

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, vineri seară, că măsura plafonării preţurilor la energie va intra în vigoare ”la timp” şi a atras atenţia că ANRE şi ANPC vor sancţiona furnizorii care vor emite facturi cu valori foarte mari, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an.

Florin Spătaru a declarat, vineri seară, la Antena 3, că măsura adoptată de Guvern, privind plafonarea preţului la energie este una aşteptată şi anunţată de mai multă vreme.

„Astăzi am adoptat o primă măsură în domeniul energiei, avem o măsură care va intra în vigoare de la 1 aprilie 2022, până la 31 martie 2023. Vom avea un preţ pentru consumatorii casnici care consumă până la 100 kw, de 0,68 de lei/kw, vom avea până la 300 kw, pentru consumatorii casnici 0,8 lei şi de asemenea pentru companii, pentru non casnici avem un preţ de 1 leu/kw. Pentru gaz avem un preţ de 0,31 şi 0,37 lei/kw pentru non-casnici, până la o limită de 28.000 de kw aferent anului 2021. Este o măsură pe care o aşteptam, pe care noi, membrii guvernului anunţam că urmează să o adoptăm, va intra la timp în vigoare”, a declarat Florin Spătaru, potrivit news.ro.

Ministrul Economiei a mai precizat că furnizorii care vor emite facturi mari, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an, vor fi sancţionaţi.

„De asemenea, avem şi instrumentele , prin ANRE şi ANPC de a sancţiona, dacă avem o situaţie similară cu ceea ce s-a întâmplat în luna ianuarie, eu sper că nu se va mai întâmpla acest lucru pentru că nu mai avem probleme la furnizori, să îşi adapteze aplicaţiile”, a declarat Spătaru.

Florin Spătaru a mai declarat că va fi operaţională o platformă pentru consumatorii mari industriali prin care vor putea încheia direct contracte bilaterale.

„Din informaţiile pe care le-a primit de la ANRE va fi operaţională platforma pentru consumatorii mari industriali, pentru cei care vor beneficia de acea schemă de compensare valabilă din 2018 până în 2020 va fi valabilă şi în continuare şi vom avea această platformă operaţională prin care se vor putea încheia contracte bilaterale directe, astfel încât piaţa la energie să fie reglementată. Rămâne problema producţiei şi acolo, împreună cu ministrul Energiei facem demersuri pentru a avea acel gaz şi energia electrică necesară”, a declarat ministrul.

Întrebat ce se va întâmpla, dacă situaţia se schimbă având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, Florin Spătaru a explicat că România este mai puţin dependentă energetic, comparativ cu alte ţări.

„România este mai puţin dependentă decât alte ţări. Dar trebuie să facem investiţii, haide să operaţionalizăm acel plan de modernizare pentru investiţii în panouri solare şi energie regenerabilă, să putem să exploatăm gazul şi gazul din Marea Neagră, dar şi cel terestru pentru a ne reduce această dependenţă. Această dependenţă poate fi redusă pas cu pas, dar trebuie să facem aceşti paşi”, a declarat Florin Spătaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.