Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: 'România îşi va menţine traiectoria de reducere în cadrul procedurii de deficit excesiv, în 2022'

Inquam Photos / Octav Ganea
adrian caciu

Guvernul a aprobat două acte normative cu importanţă deosebită pentru adoptarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, care a menţionat că România, în anul 2022, îşi va menţine traiectoria de reducere, în cadrul procedurii de deficit excesiv.

"Astăzi au fost adoptate din perspectiva Ministerului de Finanţe două acte normative cu importanţă deosebită pentru adoptarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale, respectiv Legea plafoanelor pentru anul 2022, a unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2022 şi ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi a unor acte normative. Sunt câteva mesaje de transmis, mai ales pe Legea plafoanelor. România, în anul 2022, îşi va menţine traiectoria de reducere, în cadrul procedurii de deficit excesiv, reducerea deficitelor. Astfel că deficitul pe anul 2022 în termeni cash va fi 5,84%, iar deficitul pe ESA va fi 6,2%, aşa cum este angajamentul asumat în faţa Comisiei Europene. Din perspectiva plafonului pentru cheltuieli de personal, acesta se va reduce ca pondere în PIB şi va fi de 8% din PIB, faţă de 9,4% în 2021", a spus Câciu, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, plafonul pentru datoria guvernamentală exprimat ca pondere în PIB conform metodologiei UE pe anul 2022 este de 49,8% din PIB, iar plafonul de garanţii pentru programe guvernamentale pentru anul 2022 este de 30 de miliarde de lei.

Câciu a precizat că deficitul structural este estimat la 5,71% din PIB, ceea ce reprezintă o continuare şi în anul 2022 a ajustării acestui deficit către obiectivul bugetar pe termen mediu început în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.