Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanțelor aruncă bomba: România ar putea prelua 15-20% din participația scoasă la vănzare de ExxonMobil

The Advocate
exxon mobile

Guvernul PNL a venit prea târziu pentru interesele ExxonMobil, care erau deja pe punct de plecare, iar decizia acestora de apleca din România nu ne bucură, a declarat marţi seara ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Întrebat despre negocierile dintre ExxonMobil şi Lukoil privind vânzarea participaţiei în blocul Neptun Deep din Marea Neagră, Cîţu a răspuns că nu are această informaţie, dar este public faptul că Exxon vrea să iasă din România.

"Nu ştiu dacă este aşa. Eu n-am această informaţie.(...) La aceste negocieri nu am participat şi Exxon este o companie privată şi vedem ce decizie poate să ia. Sper că mai sunt... Romgaz mai este interesată. Vom vedea. Decizia Exxon de a pleca din România este o decizie care nu ne bucură. Înţeleg că, din păcate, acest Guvern a venit prea târziu pentru interesele Exxon şi deja erau pe punct de plecare. Asta este. Vom vedea ce va fi. Dar eu n-am această informaţie către cine vrea să vândă. Dar e public că vor să iasă din România", a spus ministrul Finanţelor, la Realitatea Plus.

Citește și: Liviu Dragnea a depus două noi cereri de eliberare! Cum își motivează cererile

Americanii de la ExxonMobil negociază cu ruşii de la Lukoil şi cu polonezii de la PGNiG vânzarea participaţiei de 50% din perimetrul petrolifer Neptun Deep din Marea Neagră, au declarat, luni, surse din sectorul energetic.

"Exxon se află în discuţii cu cele două companii. Discuţiile cu Lukoil sunt mai avansate", au precizat sursele menţionate.

Pe 19 noiembrie, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz,  că societatea analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagră, după ce consultantul care se ocupa de exitul Exxon din România a contactat producătorul român de gaze pentru începerea negocierilor.

"Trebuie să analizăm primele documente. Ne-am gândit, din punctul nostru de vedere, că ar fi bine să preluăm o participaţie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanţa această preluare din surse proprii, din surse atrase şi făcând un mix din cele două", a susţinut oficialul Romgaz.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.