Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanțelor, despre deficitul bugetar: 'Nu m-aş hazarda să spun că vom coborî sub 7'

Inquam Photos / George Calin
dan vilceanu

Ministrul Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, declară că deficitul bugetar scade, în urma rectificării bugetare, cu 0,03%, de la 7,16% la 7,13% din PIB. Ministrul susţine că nu s-ar ”hazarda” să spună că România va putea coborî la un deficit bugetar mai mic de 7% din PIB, el arătând că sunt cheltuieli mari pentru gestionarea pandemiei, pentru subvenţiile la energie sau alte ajutoare legate de criza sanitară, relatează News.ro.

Conform datelor prezentate de Dan Vîlceanu, bugetul votat la început de an prevede un deficit de 7,16%, iar acesta a scăzut la 7,13% din PIB după prima rectificare bugetară din acest an, care s-a produs luna trecută.

”Evident că ne propunem să venim cu o scădere, să urmărim trendul de scădere pe care ni l-am asumat în discuţiile cu Comisia, cu ceilalţi parteneri internaţionali şi trebuie să ajungem la sub 3% până în 2024. Asta facem, suntem foarte atenţi să atingem acest obiectiv. Pe de altă parte, noi suntem încă în pandemie şi am avut, de exemplu, la această rectificare, 3,7 miliarde de lei alocaţi la Sănătate. De asemenea, am urmărit ca prin acest buget, anul ăsta, să alocăm mult mai mulţi bai investiţiilor şi am alocat şi la MIPE (Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene – n.r.) şi la Transporturi şi la Dezvoltare bani. (...) Dacă putem să coborâm sub 7, ar fi extraordinar, însă, la cum arată situaţia pandemică, nu m-aş hazarda să spun că vom avea... ”, a afirmat Dan Vîlceanu marţi seară, la Digi 24.

Vezi și: Reacția lui Vîlceanu după ancheta DNA privind achiziția vaccinurilor: 'Îmi e greu să cred că ai putea să găsești ceva' .

Ministrul a explicat să deficitul este cauzat de cheltuielile pentru sistemul sanitar, fiind nevoie de fonduri pentru materiale sanitare, susţinerea unei părţi din salariul părinţilor care pot sta acasă cu copiii, subvenţiile la energie, care înseamnă peste un miliard de lei, conform estimărilor.

”De asta vă spunea că nu m-aş hazarda să spun că vom coborî sub 7, dar era o ţintă pe care, la un moment dat, o puteam lua în considerare. Poate şi acum. Nu ştiu, să vedem”, adaugă ministrul.

Acesta susţine că România a avut ”încasări bune” din impozite, în urma amânării colectării unor taxe anul trecut dar şi ca urmare a aplicării unor măsuri de către Guvern.

În ceea ce priveşte miliardul de lei cu care Guvernul ar urma să subvenţioneze facturile la energie iarna aceasta, ministru susţine că aceşti bani ar urma să fie încasaţi tocmai de la companiile din domeniu, prin ”suprataxarea veniturilor suplimentare prin creşterea preţurilor”, respectiv prin dividendele pe care statul le primeşte de la actorii din acest domeniu al economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.