Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanțelor, detalii despre limitarea plăţilor cash / Video

Pinterest
card cash

Ministrul Finanțelor, detalii despre limitarea plăţilor cash / Video

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat, miercuri seară, după şedinţa de Guvern, că, ”în care avem de-a face cu sustenabilitatea financiară a României, cel mai bine este să fim prudenţi”. Potrivit ministrului, veniturile rezultate în urma noilor măsuri au fost estimate prudent, urmând a se face o analiză clară după implementarea acestora. Pe de altă parte, Boloș a vorbit și despre limita de 2.000 de lei pentru plăţile cash în magazinele cash&carry.

”Ştim bine că plăţile cash sunt generatoare de plăţi la negru şi în felul acesta noi trebuie să fim foarte duri cu fenomentul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar. 2000 de lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar. Deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele”, a spus ministrul Finanțelor.

Marcel Boloş a fost întrebat, miercuri seară, după şedinţa de Guvern, despre veniturile pe care le obţine România în urma măsurilor fislate adoptate.

”Aceste estimări pe care le-am făcut, am încercat să fie cât mai prudente. În astfel de momente în care avem de-a face cu sustenabilitatea financiară a României, cel mai bine este să fim prudenţi. Avem 16,8 miliarde lei pe partea de măsuri fiscale. În plus, mai avem prevederile care se regăsesc în alte acte normative şi care ne mai aduc bani suplimentari faţă de ceea ce aţi văzut în expunerea de motive. Aceia nu se văd acolo ci sunt socotiţi separat”, a afirmat Marcel Boloş, potrivit news.ro.

Marcel Boloș a explicat că, după ce aceste măsuri se vor implementa, situaţia va fi reevaluată

”Dacă vor fi mai mulţi bani, pentru că în acest fel reuşim să implementăm investiţiile şi să onorăm celelalte angajamente pe care le avem cu Comisia Europeană. Aceasta este pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, şi aici am avut o evaluare prudentă, pentru că aici contează fiecare evaluare pe care o facem şi desigur toate aceste lucrurise vor vedea în impactul bugetar pe anul viitor şi ipotezele de lucru pentru elaborarea legii bugetului de stat pe 2024”, a mai afirmat Boloş.

Când i s-a atras atenţia că, la un calcul simplu, cheltuielile bugetare se reduc cu 4%, ministrul a afirmat: ”Aici pot să răspund că impactul bugetar de la început era mai mic decât cel de pe măsurile fiscale şi impactul pe care l-am luat în calcul şi sigur e posibil să avem economii de cheltuială mult mai consistente, dar nu e bine să avem supraestimări, am văzut unde pot duce aceste situaţii şi cred că trebuie să fim prudenţi. Îndemnul este la prudenţă”.

Întrebat despre cotele de TVA şi despre îngrijorările că Guvernul va pierde lupta cu inflaţia, Boloş a afirmat: ”Să dăm vestea cea bună, alimentele rămân cu 9 la sută, medicamentele rămân cu 9 la sută, partea de proteze medicale şi tot ce înseamnă pentru persoaele cu dizabilităţi sunt şi cu zero la sută TVA. De asemenea, avem 5% pentru lemne de foc, pentru energia termică, gazele naturale, pentru tot ceea ce însemană consumul la nivelul populaţiei”.

”Dacă ne gândim că în luna august guvernul a luat măsuri care au dus la scăderea preţurilor la produsele alimentare şi la felul în care avem trendul inflaţiei, nu văd că avem un recul, adică o schimbare a tendinţei inflaţiei”, a mai declarat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.