Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanțelor vizitează Cupru Min Abrud și IPEC

Guvernul Romaniei
Marcel Bolos

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a vizitat, marţi, cariera de la Roşia Poieni a societăţii Cupru Min Abrud şi compania IPEC Alba Iulia, unde a discutat cu conducerile acestora despre posibilitatea acordării unui ajutor de stat, în condiţiile în care se are în vedere creşterea capacităţii de producţie, respectiv o colaborare cu IKEA pentru construirea celei mai mari fabrici de ceşti din Europa.

"Am avut o vizită foarte aplicată în judeţul Alba, atât la Cupru Min, cât şi la IPEC. (...) Cu adevărat, aici, în judeţul Alba, având în vedere resursele minerale din această zonă, putem contribui prin identificarea de scheme de ajutor de stat care să aducă atât o creştere a capacităţii de producţie pentru materia primă necesară obţinerii cuprului, cât şi ulterior, prin proiecte bine gândite, în ţară să avem această perspectivă de prelucrare a acestei resurse minerale în România", a declarat Marcel Boloş.

Ministrul a adăugat că au fost identificate două proiecte care au fost discutate cu conducerea Cupru Min, conform Agerpres.


"Un proiect este cel referitor la prelucrarea minereului - aici a rămas ca să avem prezentate coordonatele principale ale proiectului şi tot ceea ce înseamnă costul investiţiei şi modul în care vom operaţionaliza schema de ajutor de stat personalizată. Un al doilea proiect e legat de prelucrarea minereului de cupru, adică obţinerea de produse finite pe teritoriul ţării noastre, care, considerăm noi, sunt proiecte de interes strategic pentru Cupru Min. Dacă întrebaţi de intensitatea ajutorului de stat, 50% din valoarea investiţiei poate fi suportată din fondurile care provin prin intermediul schemelor de ajutor de stat şi din această perspectivă urmează să avem deschisă discuţia pe modul în care vom operaţionaliza ajutorul de stat şi felul în care vom sprijini efectiv activitatea de producţie a Cupru Min", a spus ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte IPEC Alba Iulia, Marcel Boloş a amintit că a mai vizitat compania în calitate de ministru al Fondurilor Europene, iar aici a discutat despre posibilitatea unei scheme de ajutor de stat pentru investiţia derulată împreună cu IKEA pentru a fi construită, la Alba Iulia, cea mai mare fabrică de producere de ceşti din Europa.

"Suntem acum în discuţii pentru cel mai mare proiect şi cea mai mare fabrică europeană de producere de ceşti, împreună cu IKEA, care este, de asemenea, o investiţie strategică pentru susţinerea investiţiilor pe care le realizează companiile şi fiind vorba de un proiect de o asemenea anvergură şi un asemenea parteneriat, e de datoria noastră să cunoaştem la faţa locului problemele cu care se confruntă investitorii şi, mai mult, să avem curajul ca aceste scheme de ajutor de stat, chiar unele personalizate, să fie pentru noi un demers normal pentru ca să putem susţine cu adevărat dezvoltarea economică a României", a conchis ministrul Marcel Boloş.

Cupru Min Abrud, unde statul este unic acţionar, este o companie care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României, iar IPEC este printre principalii producători de farfurii de la nivel mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.