Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanțelor vorbește despre 'ajustare' și 'upgrade' la faciltățile fiscale pentru sectoarele IT și construcții

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Adrian Câciu gest

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a declarat la Hotnews.ro că ar trebui modificări la facilitățile pe care le primesc firmele care activează în construcții și IT.

Despre facilitățile fiscale pentru sectorul construcțiilor:

  • E posibil să fie updatate. Eu nu sunt adeptul scoaterii unor facilități în momentul în care tu ai nevoie de acel sector. Aici vă dau două sectoare: IT și Construcțiile. Avem de investit în țara asta vreo 140 miliarde de euro în următorii 10 ani că iau și bugetul de stat ca nivel de investiții. Investițiile alea nu se fac decât cu construcții, vor fi și firme din afară și firme românești. Este o industrie care s-a dezvoltat pe orizontală și cred eu că avem firme de construcții destul de puternice. Avem altă problemă acolo: criză de forță de muncă. Ăsta este un răspuns la ce ar însemna să mai scoatem și facilitatea asta, să renunțăm la ea. Ceea ce are nevoie sectorul construcțiilor este un upgrade de facilități pentru a putea să rămână competitiv și să avem cu cine să construim. Și cu această facilitate forța de muncă încă migrează. Pe de altă parte, trebuie găsită o formulă de calificare a forței de muncă. Trebuie să găsești și un sistem în care să aduci oameni către construcții. Mixul de măsuri care vine pe un sector nu trebuie să fie neapărat fiscal. Trebuie să fie și alt tip de stimulent. De exemplu pot să fie vouchere pentru calificare, scheme care să-i ajute la retehnologizare.

Despre facilitățile fiscale pentru sectorul IT:

  • La IT ar trebui o ajustare, am discutat și cu industria. Facilitatea să se reflecte în produs. Eu îți dau facilitatea de a nu-ți impozita acel venit, dar fă legătura cu sursa. De unde ți-a venit acel venit? Ți-a venit de la o companie care a dat o comandă. Dau un exemplu, nu știu dacă asta va fi. Va trebui să discutăm cu industria, cu IT-știi. Produsul ăla să fie fabricat în România. Că este exportat, că este internalizat, vândut în România ca soft sau ca segment dintr-un soft, transformă-l într-un produs și leagă-l de o activitate care pleacă din România printr-o formă de organizare, că este PFA, companie de soft. Important este să o leg de ceva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.