Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul francez al forţelor armate efectuează vizite în Qatar şi Irak

RNZ
Sebastien Lecornu

Ministrul francez al forţelor armate efectuează vizite în Qatar şi Irak.

Ministrul francez al forţelor armate, Sebastien Lecornu, efectuează luni o vizită în Qatar, înainte de a se deplasa marţi în Irak, în special pentru discuţii privind ''chestiuni de securitate internă şi regională'', transmite AFP, conform Agerpres.

Lecornu va avea o întrevedere cu emirul Qatarului, Tamim ben Hamad Al-Thani. Ulterior, el va vizita baza aeriană Dukhan, unde se află avioane Rafale achiziţionate din Franţa.

Această vizită va permite ''confirmarea dinamicii pozitive a relaţiei franco-qatareze în domeniul apărării şi schimburi de opinii despre cooperarea în materie de armament'', a indicat Ministerul Forţelor Armate francez. Instituţia nu a făcut alte precizări despre eventuale contracte în discuţie.

În ultimii ani Franţa şi Qatarul şi-au strâns relaţiile. Doha şi-a asumat un rol central în discuţiile dintre occidentali şi talibani, aflaţi la putere în Afganistan. Emiratul Qatar a facilitat evacuarea a numeroşi refugiaţi după plecarea forţelor americane din Kabul, în 2021.

Printre altele, Sebastien Lecornu va aborda cu autorităţile de la Doha ''dosare regionale şi internaţionale'', înainte de a pleca spre Irak, unde va fi evocat angajamentul Franţei în lupta contra terorismului şi traficului de stupefiante.

În luna mai, pentru prima dată după mult timp, forţele aeriene irakiană şi franceză au organizat un exerciţiu comun, în Irak, la care au participat şi avioane franceze Rafale.

Ministrul Lecornu urmează să discute cu premierul irakian Mohamed Shia al-Soudani, dar şi cu comandantul operaţiunii Inherent Resolve, coaliţia internaţională contra grupării Stat Islamic în Siria şi Irak.

El se va întâlni cu soldaţii francezi prezenţi în Irak în cadrul acestei operaţiuni sau integraţi în forţele NATO şi va discuta ''despre chestiuni de securitate internă şi regională, reiterând angajamentul ferm al Franţei faţă de protejarea suveranităţii naţionale irakiene şi faţă de menţinerea securităţii teritoriului irakian''.

Miercuri, reprezentantul Parisului se va deplasa la Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan, din nordul Irakului, unde va avea o întrevedere cu Massoud Barzani, fost preşedinte al guvernului regional kurd.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.