Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul francez de Externe, mesaj pentru români în contextul crizei din Ucraina: Puteţi conta pe noi, aşa cum şi noi ştim că putem conta pe dumneavoastră

Inquam Photos / George Calin
Jean-Yves Le Drian

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat, miercuri, că România poate conta pe Franţa, ţara sa fiind "mândră" că este alături de români în contextul actualelor provocări de securitate, anunță Agerpres.

Le Drian a susţinut o declaraţie de presă alături de omologul său, Bogdan Aurescu, înaintea consultărilor politice.

"În contextul provocărilor tot mai numeroase din Europa şi de la frontierele sale, suntem fericiţi că putem conta pe un partener atât de încredere precum România", a afirmat şeful diplomaţiei de la Paris.

El a menţionat că "printre aceste provocări cărora trebuie să le facă faţă UE, dar şi NATO sunt, bineînţeles, tensiunile provocate de Rusia, în vecinătatea estică a Uniunii". "Prioritatea noastră pe termen scurt este dezescaladarea tensiunilor", a subliniat Le Drian, adăugând că, în acest sens, este nevoie de "fermitate".

"Suntem mândri că suntem alături de dumneavoastră în contextul degradării mediului nostru de securitate la frontierele dumneavoastră, care sunt şi frontierele noastre, frontierele Uniunii", a spus ministrul francez.

Jean-Yves Le Drian a vorbit despre încrederea reciprocă.

"Puteţi conta pe noi, aşa cum şi noi ştim că putem conta pe dumneavoastră, martor fiind sprijinul dumneavoastră şi angajamentul de a fi alături de noi în lupta împotriva terorismului din Sahel", a punctat el.

Bogdan Aurescu a prezentat câteva dintre temele de pe agenda discuţiilor sale cu omologul francez.

"Voi reitera aşteptările legitime în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. Am încredere că putem să contăm pe Franţa, pe sprijinul Franţei, pentru a încuraja adoptarea unei decizii favorabile în cel mai scurt timp, mai ales în actualul context, în care acţiunea Uniunii este orientată spre consolidarea rezilienţei sale. Aderarea României la Spaţiul Schengen va contribui pe deplin la realizarea acestui obiectiv şi eliminarea oricărei fragmentări a pieţei interne a Uniunii", a arătat ministrul român.

Totodată, el a vorbit de un schimb aprofundat de evaluări pe teme de securitate. "Situaţia din vecinătatea noastră este îngrijorătoare şi continuă să fie îngrijorătoare. Federaţia Rusă continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre. Vom discuta despre acţiuni comune pentru aprofundarea dialogului şi consolidarea suplimentară a acestui dialog în domeniul Apărării", a evidenţiat şeful diplomaţiei române.

Aurescu a apreciat că anunţul preşedintelui Emmanuel Macron privind suplimentarea prezenţei militare franceze în România "este un semnal de angajament profund".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.