Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul german de Externe, despre o eventuală revenire a lui Trump la Casa Albă: Europa e mai bine pregătită, în 2016 a fost un șoc

DW
Annalena Baerbock

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Europa ar fi mai bine pregătită dacă Donald Trump ar reveni la Casa Albă, după șocul provocat de ascensiunea sa la președinție în 2016.

"Pe atunci, aproape nimeni din Europa nu și-ar fi putut imagina că va exista un președinte american care să pună la îndoială NATO", o alianță care este "o asigurare de viață" pentru europeni, a declarat Baerbock duminică într-un interviu acordat Bloomberg Television. "Atât de multe lucruri din trecut au fost un șoc total pentru noi".

În condițiile în care Trump conduce cursa pentru nominalizarea Partidului Republican cu o marjă largă înaintea sezonului primar de anul viitor, Baerbock se află într-o călătorie extinsă în SUA, care include sondarea republicanilor înainte de a participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din această săptămână. Cancelarul social-democrat al Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că ar prefera un al doilea mandat pentru președintele Joe Biden.

Mandat iritant al lui Trump, dar o colaborare ar fi posibilă din nou

Trump "a întreprins unele acțiuni care au fost mai mult decât iritante pentru noi", a declarat Baerbock, unul dintre cei mai proeminenți politicieni verzi din Germania, în interviul de la New York.

În același timp, ea a spus că "nu ar trebui să fim naivi" și că guvernul german ar fi pregătit să lucreze cu Trump dacă acesta ar câștiga alegerile prezidențiale din 2024.

Înainte de New York, Baerbock a călătorit la Austin și Washington, unde s-a întâlnit cu republicani, inclusiv cu guvernatorul Texasului, Greg Abbott, și cu liderul minorității din Senat, Mitch McConnell.

Baerbock a declarat că le-a spus legislatorilor republicani cât de șocanți au fost anii Trump, dar și-a exprimat încrederea că sprijinul SUA pentru Ucraina va continua indiferent de cine va fi președinte.

"Aveți nevoie de sprijin bipartizan", a spus Baerbock. "De aceea, a fost important pentru mine să fac și acțiuni de sensibilizare a republicanilor".

Susținere pentru Ucraina

Baerbock, prima femeie ministru de externe al Germaniei, este unul dintre cei mai deschiși susținători ai livrărilor de arme către Ucraina din cabinetul lui Scholz. Înainte de călătoria sa în SUA, fosta șefă a Partidului Verzilor a vizitat Kievul și i-a promis omologului său ucrainean o continuare a sprijinului militar german.

Ea a refuzat să se angajeze în ceea ce privește livrările de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus solicitate de Ucraina, afirmând că Germania ar trebui mai întâi să se asigure că rachetele "funcționează și pe teren".

"Dar înțeleg perfect, eu însămi sunt mamă a doi copii", a spus ea. "Dacă aș trăi în această zonă de război, fiecare zi contează".

Vineri, Baerbock și secretarul de stat american Antony Blinken au subliniat hotărârea guvernelor lor de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Încercarea președintelui rus Vladimir Putin de a face ca lumea "să se obișnuiască cu asta" nu va reuși, a declarat ea după o întâlnire la Washington. Blinken a mulțumit Germaniei pentru "rolul său de lider" în susținerea Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.