Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul grec de Externe a lăudat acordul între Grecia și Macedonia, privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave

spigel.de
Nikos Kotzias

Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, a lăudat joi acordul între Grecia și Macedonia, privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, care îi va permite celei din urmă să adere la Uniunea Europeană și NATO, relatează site-ul agenției Reuters, scrie Mediafax.

"Istoria ar trebui să fie o școală și nu o închisoare", a declarat Kotzias în urma unei întâlniri cu omologul său german Heiko Maas la Atena.

Pentru implementarea acordului, Macedonia va organiza un referendum care va avea loc pe data de 30 septembrie. Întrebarea la care vor răspunde alegătorii în cadrul referendumului va fi "Susții apartenența la UE și NATO prin acceptarea înțelegerii între Macesonia și Grecia ?"

Cei doi miniștri au declarat joi că acordul ajută la dezvoltarea stabilității și securității în Balcani.

Citește și: Liderii statelor Uniunii Europene au menţinut presiunile asupra premierului Marii Britanii, Theresa May

"Aceasta este o oportunitate istorică. Sper ca acest acord istoric să fie implementat", a declarat Heiko Maas.

NATO a invitat Macedonia să inițieze discuțiile pentru aderare la alianță, însă a afirmat că fosta republica iugoslavă trebuie să își schimbe mai întâi constituția.

Uniunea Europeană a anunțat de asemenea că va stabili o dată pentru discuțiile privind aderarea Macedoniei la Blocul comunitar.

Aderarea Macedoniei la UE și NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume. La sfărșitul lunii iunie, miniștrii europeni și-au exprimat sprijinul pentru Albania și Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.