Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul interimar al Sănătății respinge acuzațiile managerilor de spitale: 'O să fac publică lista pentru că aud multe povești prin sistem'

Getty Images
doctor spital medic

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat marți la Antena 3, despre situația stocurilor de medicamente din protocolul de tratament COVID-19, precum Tocilizumab, Remdesivir, Favipiravir și Umifenovir, despre care unii manageri de spitale spun că lipsesc din unitățile lor sau că nu pot fi procurate din farmacie, că Tocilizumabul există, dar nu a fost cumpărat de spitale.

  • „Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății ne-a dat un material, am cerut completarea acestui material. Pot să vă spun despre unul dintre aceste medicamente, Tocilizumab, care se administrează doar în spitale, și cu privire la care am preluat o anumită abordare legat de aprovizionare, dar pe care categoric nu l-am întrerupt pentru că procedurile începute trebuie continuate. Mâine o să fac publică lista pentru că aud multe povești prin sistem. Mă refer la situația în care în unele spitale spun că Ministerul Sănătății nu dă acest medicament.
  • Legat de Tocilizumab, în perioada anterioară mandatului meu de interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibil preponderent spitalelor care au avut de-a face cu pacienți cu forme severe de COVID-19. Astăzi, din 6.064 de flacoane spitalele au cumpărat 4.323, ceea ce înseamnă că avem 1.700 de flacoane necumpărate, în condițiile în care această posibilitate a existat. Voi publica această listă pe site-ul MInisterului Sănătății, ca să încheiem această poveste. Evident, este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar.
  • Astăzi pe contractul cadru nu există o presiune financiară. Hotărârea de guvern prevede foarte clar că se decontează și peste valoarea contractată. Deci spitalele nu pot convoca că nu au bani alocați în contractul lor de servicii medicale. Puteau să cumpere cele 6.064 de flacoane. Ministerul Sănătății a finalizat o achiziție publică pe Tocilizumab, 10.600 de flacoane, și în scurt timp acest medicament va fi furnizat Ministerului Sănătății, care îl va distribui gratuit”

Cseke Attila a vorbit și despre situația Remdesivirului și a Favipiravirului:

  • „În ceea ce privește Remdesivirul, avem în țară 40.000 de flacoane și pe bază de solicitare, dar aici este o procedură pe care vom încerca să o scurtăm. În ceea ce privește Favipiravirul, comisia de specialitate trebuie să se pronunțe, acesta fiind un medicament care se discută a fi accesibilizat pentru pacienții mai puțin severi. Discuția este de a putea fi accesat prin farmacii, pe bază de rețetă eliberată inclusiv de medicul de familie. Așteptăm propunerea comisiei de specialitate.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.